ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ: «Κόφτης» και μετά το 2018 – Νέο μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο

Σοκ: «Κόφτης» και μετά το 2018 – Νέο μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο

Χωρίς τέλος φαίνονται να είναι η λιτότητα και οι περικοπές για τους Έλληνες, καθώς η κυβέρνηση βάζει τώρα στο τραπέζι επέκταση του «κόφτη» των αυτόματων δηλαδή περικοπών στις παροχές αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, ενώ πλέον φαίνεται ορατή η προοπτική μείωσης του αφορολόγητου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο συμβιβασμός με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση που «σέρνεται» μήνες τώρα, θα είναι πολύ πικρός για τους πολίτες. Η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει νέα βάρη στους φορολογούμενους. Μάλιστα, το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο ήταν κάτι που ζητούσε το ΔΝΤ ως τώρα και η κυβέρνηση διατράνωνε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό.

Με …μισόλογα έως τώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχθεί αυτό που πλέον φαίνεται ως η πιο ορατή πραγματικότητα: Να επεκταθεί ο «κόφτης» - ο οποίος έγινε δεκτός από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup του Μαΐου 2016, και πέραν του 2018, πιθανόν ως το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή, ένα πιθανό πλέον σενάριο είναι ότι -προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση – θα δοθεί από την κυβέρνηση γραπτή αναφορά ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών.

Επίσης, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται ρήτρα για μέτρα στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή, αύξηση φόρων. Ακόμα, μπορεί να υπάρχει διαβεβαίωση για ευκολότερη ενεργοποίηση του «κόφτη».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG), από το οποίο πάντως δεν αναμένονται χειροπιαστά αποτελέσματα, παρά ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Σχετικές ειδήσεις