ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Με το... πιστόλι στον κρόταφο η κυβέρνηση

Eurogroup: Με το... πιστόλι στον κρόταφο η κυβέρνηση

Να βγει εκτός τροχιάς κινδυνεύει το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν προχωρά και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν εκκινούν, με ορατή συνέπεια να την«πληρώσουν» και πάλι οι πολίτες, υφιστάμενοι νέα μέτρα.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Η ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης αναζητώντας μια φόρμουλα συμφωνίας, το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε συνεδριάζουν και πάλι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει απευθύνει προς το Eurogroup επιστολή στην οποία μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους φτωχοποιημένους Έλληνες, χωρίς πάντως να τα ορίζει επακριβώς.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον μνημόνιο άλλωστε, έχει ως προϋπόθεση τη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί ως στόχος και τα οποία θα απαιτηθούν και μετά το πέρας του προγράμματος το 2018.

Στη σημερινή (26/1) συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά θα προτάξει τον «κόφτη» μισθών και συντάξεων, με «αντάλλαγμα» να …γλιτώσει τη νομοθέτηση νέων μέτρων.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν για τη νομοθέτηση μέτρων «εδώ και τώρα», η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδιεξόδου, καθώς το πολιτικό βάρος που συνεπάγεται η εισαγωγή και λήψη νέων μέτρων σε μια κοινωνία που στενάζει από την άγρια φορολόγηση και τα χαράτσια, θα είναι δύσκολο να το επωμισθεί μια κυβέρνηση που εξελέγη με άλλο αφήγημα και ήδη υπέγραψε ένα μνημόνιο.

Σχετικές ειδήσεις