ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε το «τερμάτισε» με τις απειλές: Χρήματα τέλος χωρίς ΔΝΤ και αξιολόγηση

Ο Σόιμπλε το «τερμάτισε» με τις απειλές: Χρήματα τέλος χωρίς ΔΝΤ και αξιολόγηση

Το Βερολίνο επιμένει στην επίσπευση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

TI ΛΕΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ - Ωρολογιακή βόμβα η ελληνική κρίση - Εκτεθειμένος στο εσωτερικό ο Σόιμπλε χοντραίνει το παιχνίδι με την Αθήνα

Δεν αφήνει ούτε μέρα να περάσει χωρίς προειδοποιήσεις το Βερολίνο με αποδέκτες τόσο την Αθήνα όσο και τους εμπλεκόμενους με το ελληνικό πρόγραμμα.

Ξανά σήμερα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διαμήνυσε ότι η περαιτέρω χρηματοοικονομική βοήθεια για την Ελλάδα εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος της χώρας και από τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η δήλωση ανήκει στον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που όπως είπε συγκεκριμένα «οι περαιτέρω πληρωμές εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Επίσης, κατά το χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο άνοιξε και πάλι με το ελληνικό πρόβλημα, όπως τις παλιές δύσκολες ημέρες της κρίσης. Την αφορμή, όπως γράφει η DW, έδωσε ένα μικροσκοπικό δημοσίευμα της Bild για πιθανή αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα, με πιθανή κατάληξη το Grexit.

Μόνο και μόνο το άκουσμα αυτής της λέξης σε αυτήν την κρίσιμη από κάθε άποψη πολιτική συγκυρία προκαλεί ρίγη ανησυχίας στο κυβερνών κόμμα της Άγκελα Μέρκελ. Πιθανή αναζωπύρωση της φιλολογίας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί το χειρότερο σκηνικό διεξαγωγής μιας από τις πιο δύσκολες προεκλογικές εκστρατείες καθ’ ομολογία της ίδιας της καγκελαρίου.

Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βάζει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται εκτεθειμένος απέναντι στην Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης, καθώς εγγυήθηκε την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξασφαλίσει την συγκατάθεσή της στη Βουλή για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Προς το ΔΝΤ κυρίως ήταν λοιπόν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Σόιμπλε διά του εκπροσώπου του. Ενόψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, από την οποία θα κριθεί οριστικά η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, υπενθύμισε τη δέσμευση που έδωσε το Ταμείο στο Eurogroup τον περασμένο Μάιο για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στο περιθώριο του πρόσφατου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Και οι δύο είναι μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης του ελληνικού ζητήματος.

Όπως παρατηρεί σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η Neue Zürcher Zeitung, με βάση το δημοσίευμα της DW, τα «γεράκια» της Eυρωζώνης, όπως αποκαλεί τη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις δίνουν σε λίγους μήνες αγώνα πολιτικής επιβίωσης, από τη μια χρειάζονται το ΔΝΤ, διότι το εμπιστεύονται περισσότερο από ό,τι την Κομισιόν για τη σκληρή «εφαρμογή» των μέτρων και έχουν δεσμευθεί επ' αυτού στα κοινοβούλιά τους, από την άλλη όμως δεν συμφωνούν με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητά το ΔΝΤ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανατροφοδοτούμενης κρίσης η εφημερίδα Bild επαναφέρει το φάντασμα του Grexit σε ένα «άρθρο» επτά προτάσεων. Επικαλούμενος κύκλους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο αρθρογράφος προκαταλαμβάνει αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit, με τον υπουργό Οικονομικών να τίθεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο αποδέκτης είναι διπλός: αφενός το εσωτερικό του κόμματος του Σόιμπλε, που πείθεται όλο και λιγότερο ότι η ελληνική κρίση θα έχει ημερομηνία λήξης με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, και αφετέρου η ίδια η Ελλάδα, για να μη θεωρεί ευάλωτη και εκβιάσιμη τη γερμανική πλευρά λόγω των βουλευτικών εκλογών αλλά και για να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Στη διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών αναφορικά με το ελληνικό χρέος αναφέρονται βελγικά ΜΜΕ

Στη νέα ένταση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών αναφορικά με το ελληνικό χρέος, αναφέρονται σήμερα βελγικά ΜΜΕ αλλά και εξειδικευμένες σε ευρωπαϊκά θέματα ιστοσελίδες.

Το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο του Politico, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ και ο ΕΜΣ σε αγώνα λασπολογίας σε σχέση με την Ελλάδα», σχολιάζει ότι η εν λόγω δημόσια αψιμαχία μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας αποδεικνύει ότι δεν ισχύει πάντα το σχετικό δίδαγμα από τους μύθους του Αισώπου ότι επωφελείται ο πιο αδύναμος όταν οι άλλοι τσακώνονται, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αυξανόμενη πιθανότητα διάλυσης του σχεδίου διάσωσης. Η εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε στον Τύπο ορίστηκε να συζητηθεί στις 6 Φεβρουαρίου, σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι αναμένεται μία έντονη συζήτηση.

Στην απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο τις επόμενες δεκαετίες σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μια ουσιαστική ελάφρυνσή του, αναφέρεται τέλος και ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας «De Tijd» υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το ελληνικό χρέος θα παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο».

Σχετικές ειδήσεις