ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Grexit και χρεοκοπία ή τέταρτο μνημόνιο

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Grexit και χρεοκοπία ή τέταρτο μνημόνιο

Το παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών έχει οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο, με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες να κάνουν ανοιχτά λόγο για ζοφερό μέλλον.

Καταστροφικοί χειρισμοί από την κυβέρνηση οδηγούν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού – Δραματικές προειδοποιήσεις από Στουρνάρα, Λιαργκόβα, Προβόπουλο

Grexit και χρεοκοπία ή 4ο μνημόνιο; Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα προς την καταστροφή.

Οι επιλογές πλέον είναι συγκεκριμένες: Ή ένα ακόμα καταστροφικό μνημόνιο ή έξοδος από τη ζώνη του ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τους Έλληνες.

Οι δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και οι συνεχείς καθυστερήσεις έχουν φέρει και πάλι στην επιφάνεια τα σενάρια χρεοκοπίας ενώ το… φάντασμα ενός ακόμα μνημονίου πλανάται και πάλι πάνω από την Αθήνα όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση.

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα όσα είπε σήμερα στον Real FM ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Με τα σημερινά δεδομένα, τόνισε, δεν φαίνεται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2018, επομένως θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ή θα παραταθεί το τρέχον μνημόνιο ή θα έχουμε το 4ο μνημόνιο, ή χρεοκοπούμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ

Την ίδια ώρα δραματική έκκληση κάνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και για τις συνέπειες που θα έχει η συνέχιση της αξιολόγησης. Δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο αλλά πολύ κοντά στον τοίχο είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

«Ποιος ξένος θα επενδύσει στη χώρα μας αν συνεχίσει να πλανάται ο φόβος του Grexit;», διερωτήθηκε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Όπως είπε σχετικές συζητήσεις περί εξόδου από το ευρώ συνεχίζουν να γίνονται και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό ενώ πρόσθεσε πως οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα να ταλαιπωρείται και να μην μπορεί να βγει από το αδιέξοδο. «Έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό ο κόσμος φοβάται την λέξη μεταρρύθμιση. Διότι την έχει ταυτίσει με μείωση των αποδοχών του», πρόσθεσε.

Για το θέμα της αξιολόγησης είπε ότι ακόμα και αν η αξιολόγηση τελειώσει τώρα θετικά, θα έχουμε χάσει ήδη ένα εξάμηνο από το έτος. «Πιστεύει κανείς ότι μετά από μία τόσο έντονη ζεστή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες περί ενδεχομένου Grexit, την επόμενη ημέρα ξαφνικά τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα του 8% θα κατηφορίσουν προς τα επιτόκια του 3- 3,5 - 4% που είναι τα λογικά επιτόκια με τα οποία μπορεί η χώρα κάποια στιγμή, και πρέπει, πριν την εκπνοή του μνημονίου, να βγει στις αγορές και να δανειστεί εκ νέου;» σημείωσε.

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι θα έπρεπε από τα μέσα της χρονιάς η χώρα σιγά σιγά να έβγαινε στις αγορές, κάτι που δεν γίνεται και σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο.

Σχετικές ειδήσεις