ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο 2017: Πώς θα «χτίζεται» - Τι ισχύει με τις κάρτες - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Αφορολόγητο 2017: Πώς θα «χτίζεται» - Τι ισχύει με τις κάρτες - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Μπορεί τα δεδομένα από μέρα σε μέρα να αλλάξουν αναφορικά με το αφορολόγητο, καθώς στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, η μείωσή του κάτω από τα όρια των 6.000 ευρώ συγκαταλέγεται στις απαιτήσεις των πιστωτών, ωστόσο οι κατηγορίες δαπανών και οι υπηρεσίες που θα βοηθούν στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου δεν είναι στο πρόγραμμα να διαφοροποιηθούν...

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΕΣ - ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ - ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Όσα ήξερε ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να τα ξεχάσει! Από δω και στο εξής δεν χρειάζεται να συλλέγει τις αποδείξεις κάθε χρονιάς και να τις φυλάει. Τώρα, μπορεί απλά να κάνει τις συναλλαγές του μέσω κάρτας! Η καθημερινότητα του Έλληνα αλλάζει, αφού στη ζωή του αλλά και στην «τσέπη» του πλέον μπήκε το νέο σύστημα για το πλαστικό χρήμα που άρχισε να ισχύει από την 1/1/2017.

Παραμένουν όμως αναπάντητα πολλά ερωτήματα και απορίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εφεξής, όλοι πρέπει να κάνουν τις αγορές και πληρωμές τους μέσω κάρτας. Όσοι δεν έχουν, δεν χρειάζεται να αγχωθούν, καθώς δεν χρειάζεται πιστωτική αλλά χρεωστική κάρτα. Μπορεί κάθε φορολογούμενος να τη βγάλει όποτε το θελήσει!

Τι γίνεται όμως όταν, ένας πολίτης πάει στο γιατρό ή θέλει να πληρώσει τα κοινόχρηστά του, και δεν υπάρχει διαθέσιμο μηχάνημα POS; Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης δίνει απαντήσεις...

Από την 1η Ιανουαρίου (2017), το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017 αλλά και των επόμενων ετών θα συνδέεται υποχρεωτικά με δαπάνες, που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.

Το ύψος των δαπανών αυτών θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος. Οι δαπάνες που θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος για να «χτίζεται» το αφορολόγητο θα ανέρχονται στο 10% του δηλωθέντος εισοδήματος για ύψος εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, στο 15% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.001 ευρώ 30.000 ευρώ και στο 20% για το υπερβάλλον εισόδημα και μέχρι ποσού 30.000 ευρώ συνολικά.

Δαπάνες

Τι «χτίζει» το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα:

- δαπάνες κοινής ωφέλειας, όπως φως, νερό και τηλέφωνο

Κατηγορίες δαπανών που εξαιρέθηκαν

- δαπάνη ενοικίου

- ιατρικά έξοδα

- δαπάνες αγοράς ακινήτων

- δαπάνες αγοράς ΙΧ

- οποιαδήποτε δαπάνη που εκπίπτει στο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Αναλυτικά ποιες είναι οι δαπάνες αγοράς αγαθών/υπηρεσιών

Στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, που χαρακτηρίζονται καταναλωτικές, όπως:

- Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά)
- Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός)
- Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση)
- Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων
- Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες)
- Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων
- Ομάδα 8 (Επικοινωνίες)
-Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών
- Ομάδα 10 (Εκπαίδευση)
- Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια)
- Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες)

- Εκτός η Ομάδα 6 (Υγεία) καθώς οι σχετικές δαπάνες εμπίπτουν σε άλλη διάταξη.

Ποιες δαπάνες είναι εκτός

- Δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές: για παράδειγμα οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ)

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας

- φορολογούμενοι άνω των 70 ετών

- άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

- όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση

- φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ.

- δημόσιοι λειτουργοί

- δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό

- ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων

- και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους

- φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ

- υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία

- φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας πέραν των 6 μηνών

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και της προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών

- υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών

- στρατιωτικοί (εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή)

- υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας/ σε ψυχιατρικό κατάστημα

- φυλακισμένοι

Προσοχή: η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων

Αυτά είναι τα «μυστικά»

- Από την 1η Ιανουαρίου 2017, δεν επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ.

- Στο ενδεχόμενο που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, στη διαφορά τους θα υπολογίζεται φορολογικός συντελεστής 22%. Έτσι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 -που απαιτούνται-, τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%, δηλαδή 220 ευρώ.

- Δεν έχει γίνει σαφές ακόμα από το Υπουργείο Οικονομικών, σε ποιο όνομα θα πρέπει να είναι η κάρτα μιας οικογένειας με την οποία γίνεται η συναλλαγή, ώστε να μετράει στο αφορολόγητο.

Σχετικές ειδήσεις