ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου: Αυτά πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες μέχρι τέλος του μήνα

Ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου: Αυτά πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες μέχρι τέλος του μήνα

Τα χαράτσια του 2017 «πνίγουν» κυριολεκτικά τα ελληνικά νοικοκυριά, και η υπερφορολόγηση τά οδηγεί στην απόλυτη εξάντληση. O «εφιάλτης» των φόρων δεν έχει τελειωμό... Και αυτός ο μήνας (Σεπτέμβριος 2017) είναι μήνας πληρωμών με τους Έλληνες να δηλώνουν οικονομική αδυναμία και αγανάκτηση.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ «ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ» ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάθε μήνας και... άπειροι φόροι! Ο Γολγοθάς δεν έχει τέλος για εκατομμύρια φορολογούμενους, που πρέπει και αυτόν το μήνα να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώσουν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, διαφορετικά δεν θα είναι ενήμεροι. Και όλα αυτά, την ώρα που ο μήνας ξεκίνησε οικονομικά πιεσμένος για τις περισσότερες οικογένειες, αφού τα σχολεία άνοιξαν και οι υποχρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών είναι ατέλειωτες.

Τα «ραντεβού» πολιτών και επιχειρήσεων με την εφορία όλο και πυκνώνουν -καθώς και η λίστα με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους-, αν και εισοδήματα «τραβούν» και επίσημα την... κατηφόρα. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΦΚΑ αποτελούν μόνο το «πλάνο» πληρωμών του Σεπτεμβρίου. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει μέχρις τις 29 Σεπτεμβρίου να καταβάλουν τη 2η δόση φόρου εισοδήματος αλλά και την 1η δόση ΕΝΦΙΑ.

Θεωρητικά και σύμφωνα με όσα αναμένει να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών από τους πολύπαθους φορολογούμενους, θα πρέπει έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώσουν 1,23 δισ. ευρώ για τη δεύτερη δόση των φόρων που έχουν προκύψει από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ενώ παράλληλα προσδοκά να βάλει στα ταμεία του επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017. Ωστόσο, οι απλήρωτοι φόροι και τα αρνητικά πρόσημα που προέκυψαν από την πρώτη δόση του φόρου δεν δείχνουν να είναι εφικτοί οι στόχοι που επιθυμεί η κυβέρνηση...

Κατέφτασε και η... 2η δόση του φόρου εισοδήματος!

Δεν ήταν λίγοι οι φορολογούμενοι που άφησαν επίτηδες την 1η δόση του φόρου εισοδήματος να βγει ληξιπρόθεσμη, για να ζητήσουν να μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι... γεγονός!

Έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή σε 17 ημέρες, πρέπει να εφοφληθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναρτήθηκαν ήδη από την Κυριακή 27 Αυγούστου (2017) και αφορούν σε 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ (έως 29/09/2017) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως 29 Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία (5η δόση) έως 31 Ιανουαρίου 2018. Τα νέα εκκαθαριστικά μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet. Μάλιστα, ολοκληρώθηκαν και οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφής φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ του 2017.

Αναλυτικά οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε (5) δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2017:

  • 1η δόση: έως τις 29-09-2017
  • 2η δόση: έως τις 31-10-2017
  • 3η δόση: έως τις 30-11-2017
  • 4η δόση: έως τις 29-12-2017
  • 5η δόση: έως τις 31-01-2018

Και ο ΕΦΚΑ όμως ζητά... αίμα!

Όσοι ασκούν εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει να πληρώσουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους για τον μήνα Αύγουστο. Αγρότες, αυταπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να δουν τις εισφορές του Αυγούστου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπου και αναρτήθηκαν. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δε θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Παρασκευή 29/9/2017. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Σχετικές ειδήσεις