ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι το δικαιούνται, ποιες είναι οι «παγίδες» και πώς συμπληρώνεται η αίτηση

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι το δικαιούνται, ποιες είναι οι «παγίδες» και πώς συμπληρώνεται η αίτηση

Κοινωνικό μέρισμα: Το «πράσινο φως» για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά αδύναμους πολίτες της χώρας έλαβε και τυπικά πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είχε προηγηθεί μιαθυελλώδης συζήτηση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας κυριάρχησε η σφοδρότατη σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθησε η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το βράδυ της Δευτέρας (20/11/2017) από όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αναφορικά με τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν στους πίνακες των εισοδημάτων αλλά και στην κατανομή των ποσών που θα δοθούν στους δικαούχους για το κοινωνικό μέρισμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στα μέσα Δεκεμβρίου στη διανομή ποσού ύψους 720 εκατ. ευρώ, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Τα εισοδηματικά κριτήρια - Τι προβλέπεται για τους άνεργους

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το εισόδημα του εκάστοτε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:

-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Πάράλληλα, σύμφωνα με την υπουργό, τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.

Τα περιουσιακά κριτήρια

Παράλληλα, βάσει του νέου νόμου, θεσπίζονται και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής:

  • Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
  • Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.
  • Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.
  • Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
  • Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.
upl5a12f8fd268eb
upl5a12f904dcc22

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Άγαμοι:

  • με ετήσιο εισόδημα έως 3.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 450 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 3.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 350 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 6.000 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 250 ευρώ

Έγγαμοι χωρίς παιδιά:

  • με ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 675 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 5.501 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 525 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 13.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 375 ευρώ

Έγγαμοι με ένα παιδί:

  • με ετήσιο εισόδημα έως 5.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 787,5 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 5.251 ευρώ έως 10.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 612,5 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 10.501 ευρώ έως 15.750 θα λάβουν μέρισμα 437,5 ευρώ

Έγγαμοι με δύο παιδιά:

  • με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 900 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 700 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως 18.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 500 ευρώ.

Πότε αποδίδεται το κοινωνικό μέρισμα - Πώς συμπληρώνεται η αίτηση

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για το κοινωνικό μέρισμα του 2017.

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Κοινωνικό μέρισμα 2017: Αυτά είναι τα ποσά που θα πάρει κάθε οικογένεια

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δείξτε προσοχή: Αυτές είναι οι «παγίδες» στο κοινωνικό μέρισμα

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από το κείμενο με τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες, το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Οικονομκών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη Βουλή, ποσό κοινωνικού μερίσματος θα δίδεται σε κάθε σύνολο ατόμων που συγκατοικούν σε κάποιο σπίτι, είτε αυτά αποτελούν μια τυπική οικογένεια είτε μια απλή ομάδα συγγενών.

Γενικότερα, κάθε ομάδα ατόμων που συγκατοικούν θα λογίζεται ως ένα «νοικοκυριό» προς το οποίο θα χορηγείται ένα ποσό επιδόματος, προσδιοριζόμενο ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των ατόμων του νοικοκυριού.

Έτσι, αποκλείεται ουσιαστικά μεγάλος αριθμός φτωχών πολιτών από το δικαίωμα είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, δεδομένου ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι και άποροι γενικότερα ενήλικες οι οποίοι συγκατοικούν με τους γονείς τους ή με άλλους στενούς συγγενείς τους και έχουν δηλώσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ότι είναι «φιλοξενούμενοι» στα σπίτια των οικείων τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία καθορίστηκαν, όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών παλαιότητας μέχρι 10 ετών δεν δικαιούνται να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, επειδή υπάγονται στην υποχρέωση καταβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Η εξαίρεση αυτή θα έχει ως συνέπεια να αποκλειστούν από το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος χιλιάδες οικογενειάρχες, κυρίως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι διαθέτουν πολυμορφικά πολυθέσια Ι.Χ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι άδικοι αποκλεισμοί χιλιάδων ασθενών οικονομικά πολιτών από το δικαίωμα είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος θα πληθύνουν εάν στην εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση οριστεί ότι ως «ετήσιο εισόδημα» κάθε φυσικού προσώπου, που θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού ετήσιου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού, θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φτωχών νοικοκυριών και μεμονωμένων πολιτών που θα χάσουν το μέρισμα, ενώ θα εμφανιστούν και πάρα πολλές περιπτώσεις δικαιούχων που θα λάβουν μέρισμα σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με αυτό που δικαιούνται με βάση την πραγματική εισοδηματική τους κατάσταση.

Φωτίου: Το κοινωνικό μέρισμα είναι υποχρέωσή μας και όχι δωράκι

Το κοινωνικό μέρισμα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και δεν είναι δωράκι και μποναμάς, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η κυρία Φωτίου, μιλώντας στον Real FM, πρόσθεσε πως «η ανάπτυξη αυξήθηκε μέσα στο 2017 και αυτά που εξοικονομήθηκαν είναι κομμάτι της ανάπτυξης».

Αναφερόμενη στην υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ, τόνισε ότι ενώ είχε προϋπολογιστεί έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα κοντά στο 1,300 εκατ ευρώ.

FOTIOU

Η υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «καμία απόφαση του δικαστηρίου δεν υποχρεώνει να δώσουμε πίσω τις παρακρατηθείσες εισφορές υγείας και είναι πολιτική μας βούληση η επιστροφή. Πολλά εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνει από αυτές τις επιστροφές».

Τέλος, η κυρία Φωτίου εξήγησε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2017 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ:

«Μπαίνεις με τον ΑΜΚΑ μέσα για να δηλώσεις το κινητό σου, το email σου και το ΙΒΑΝ. Έρχονται όλα προσυμπληρωμένα μπροστά σου, δηλαδή η φορολογική δήλωση του 2016.Το Α21 αναφέρει το φορολογητέο σου εισόδημα. Δεν χρειάζεται να υπολογίσεις τεκμαρτό. Είναι αυτόματο το σύστημα. Εάν έχεις φιλοξενούμενους, πρέπει κάθε φιλοξενούμενος να μπει στην ίδια πλατφόρμα και να δηλώσει το φορολογητέο του εισόδημα. Προστίθενται όλα τα φορολογητέα εισοδήματα και βγαίνει το μέρισμα που θα πάρει το νοικοκυριό».

Αχτσιόγλου για κοινωνικό μέρισμα

axtsioglou

«Το πλεόνασμα διανέμεται με τη διασφάλιση του μαξιλαριού που φαίνεται στο προσχέδιο του 2018», επισήμανε η η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη σε νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά τα κριτήρια για τη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 720 εκατ. και οριοθετεί τους δικαιούχους.

«Αυτό ακριβώς μας δίνει τη δυνατότητα και φαίνεται και από τα χείλη των Ευρωπαίων που μιλάνε με πίστη για καθαρή έξοδο από τη κρίση», σημείωσε.

«Εμείς ακούμε την κριτική που γίνεται. Η κριτική όμως έχει και τα όρια της», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που καταλόγιζε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα και έκανε λόγο για αόριστα και ασαφή κριτήρια για τους δικαιούχους τα οποία θα ορίζονταν με κοινή υπουργική απόφαση.

Ταυτόχρονα η κ. Αχτσιόγλου έστρεψε τα πυρά της στη ΝΔ, κατηγορώντας την για υποκριτική στάση και τονίζοντας ότι, όταν το 2014 ήταν κυβέρνηση και έδωσε 450 εκατομμύρια ευρώ μέρισμα, η διάταξη της που είχε ψηφίσει παρέπεμπε επίσης σε ΚΥΑ.

Υποκριτικές χαρακτήρισε η κ. Αχτσιόγλου και τις κατηγορίες ότι το πλεόνασμα προκύπτει από την εξόντωση των κοινωνικών στρωμάτων και την υπερφορολόγηση.

Όπως επισήμανε, το πλεόνασμα προήλθε κυρίως από τη σημαντική αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας και προσέθεσε ότι «καμία αμφισβήτηση δεν χωρά σε νούμερα που είναι αναρτημένα στο Προϋπολογισμό του 2018.

«Η καλή λειτουργία του κέντρου είσπραξης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την εκκαθάριση του μητρώου, η αύξηση των εσόδων μέσα από τη μείωση της ανεργίας, η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και η τάξη που βάλαμε, οδηγεί στο αποτέλεσμα του υπερπλεονάσματος», ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο την κοινωνική της πολιτική. Δεν ωραιοποιεί ούτε πανηγυρίζει. Πρώτος στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και από την επιτροπεία. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει αυτή η σχετική αισιοδοξία. Δεύτερος στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η "ανάπτυξη", να μην είναι αυτή που ήταν και που μας οδήγησε στη κρίση», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου και κατέληξε:

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα περιοριστικά, ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και με όποια εργαλεία για τη βελτίωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό κάνουμε σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης μας».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Σχετικές ειδήσεις