ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κρυφό ψαλίδι» στα αναδρομικά των συνταξιούχων

«Κρυφό ψαλίδι» στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Χιλιάδες συνταξιούχοι διαπίστωσαν «κούρεμα» στα αναδρομικά που πήραν από επιστροφές ασθενείας, καθώς το ποσό που πληρώθηκαν ήταν μικρότερο από την επιστροφή που πέρασε στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων του Δεκεμβρίου.

Επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό, αφού μάλιστα οι συνταξιούχοι έχουν στα χέρια τους «διπλά» ενημερωτικά συντάξεων για τον ίδιο μήνα (Δεκέμβριο) που ανήρτησε ο ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα στο ένα ενημερωτικό σύνταξης Δεκεμβρίου αναφέρεται το ποσό που θα έπρεπε να επιστραφεί και στο δεύτερο ενημερωτικό πάλι με τη σύνταξη Δεκεμβρίου , αναφέρεται άλλο μικρότερο ποσό που είναι και αυτό που πραγματικά πληρώθηκε ως επιστροφή από αναδρομικές κρατήσεις εισφορών ασθενείας.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Στις 28/11/2017 ο συνταξιούχος βγάζει από το ΑΤΜ της Εθνικής 508 ευρώ καθαρά από τα αναδρομικά της εισφοράς ασθενείας (το μικτό ποσό είναι 635,44ευρώ).

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου τυπώνει το εκκαθαριστικό σύνταξης μηνός Δεκεμβρίου και βλέπει ως πληρωτέο ποσό τα 563, 51 ευρώ που είναι η κανονική επιστροφή που του είχε υπολογίσει το ΙΚΑ, χωρίς όμως να την εισπράξει.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ο ΕΦΚΑ ανεβάζει νέο ενημερωτικό σύνταξης μηνός Δεκεμβρίου και λέει ότι η επιστροφή ασθενείας είναι 635,44 ευρώ μικτά, που μετά το φόρο των 127,06 ευρώ βγαίνουν 508 ευρώ καθαρά ώστε να συμβαδίζουν με την πληρωμή που έγινε από το ΑΤΜ.

Πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Σχετικές ειδήσεις