ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί πάγωσαν οι λογαριασμοί του Πέτρου Κυριακίδη

Γιατί πάγωσαν οι λογαριασμοί του Πέτρου Κυριακίδη

Ο Πέτρος Κυριακίδης είναι γνωστό ότι αποτελεί τον άνθρωπο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στα Μέσα Ενημέρωσης. Από την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο της Proton Bank , οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία και των δύο ανδρών στον χώρο των Media.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι λογαριασμοί του κ. Πέτρου Κυριακίδη έχουν παγώσει εξαιτίας δανείου από την Proton Bank. H κίνηση αυτή οφείλεται στο πλαίσιο της έρευνας από την εισαγγελία για την υπόθεση της Proton Bank, για την οποία έχει ήδη κληθεί ως ύποπτος για κακουργήματα ο επιχειρηματίας και μέτοχος της τράπεζας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Ο κ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος ως πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας ελέγχεται νομικά για τη χορήγηση -«επισφαλών» κατά την εισαγγελική διατύπωση στη σχετική δικογραφία-δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες «αμέσου ή εμμέσου επιρροής του» μετά τις δύο αυτές αποφάσεις έπεσε σε επίπεδο ποσοστού μετοχών από το 31,91% στο 15,5%.

Χθες μάλιστα ο κ. Λαυρεντιάδης με προσφυγή του στο ΣτΕ ζητεί να ακυρωθούν αφενός η απόφαση της τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Proton Τράπεζα Α.Ε.» και τέθηκε υπό εκκαθάριση, αφετέρου δε η από 9.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστήθηκε η «Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.».

Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε πώς πριν την ανάκληση της άδειας και του διορισμού επιτρόπου σε αυτήν δεν του παρασχέθηκε το δικαίωμα της ακρόασης.

Επίσης θεωρεί την παρουσία του επιτρόπου παράνομη αφού δεν έγινε λόγω αδυναμίας ή αρνήσεως αυξήσεως του κεφαλαίου της Proton, όπως προβλέπει ο Ν. 3601/2007, αλλά λόγω «σοβαρών δυσχερειών» την Τράπεζας και προς αποτροπή διακινδυνεύσεως της κεφαλαιακής επάρκειάς της κάτι που δεν αναφέρει ο σχετικός νόμος.

Στο κύκλο των ευρύτερων συμφερόντων ή επιρροής του κ. Λαυρεντιάδη βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια με τον ένα ή άλλο τρόπο η αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News και το περιοδικό Free από τον όμιλο Λαμπράκη.

Ακόμη οι εφημερίδες Espresso και Ισοτιμία καθώς και μια σειρά περιοδικών από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash και το κανάλι TV Magic από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, το 49% της εφημερίδας Veto, η εφημερίδα Σφήνα, το κανάλι 10 από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, μειοψηφικό πακέτο του Σκάι, κ.λπ.

Πολλά από τα ΜΜΕ αυτά έκλεισαν ή πουλήθηκαν όταν ο κ. Λαυρεντιάδης αποχώρησε από την Ελλάδα…