ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το MIS της Alpha Bank, τα σλάβικα της Forthnet και το παζάρι των Βουκολιών

Το MIS της Alpha Bank, τα σλάβικα της Forthnet και το παζάρι των Βουκολιών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Βαρβάρα και ο Βασίλης

Μπορεί να μην είναι προβεβλημένη, αλλά η Βαρβάρα Εσαμπαλίδου είναι το στέλεχος της Alpha Bank με τον πλέον κρίσιμο ρόλο στο transformation process του τραπεζικού ομίλου. Πρόσωπο εμπιστοσύνης του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, η κ. Εσαμπαλίδου ήλθε προ τριετίας στην Alpha από την Eurobank με αποστολή να ολοκληρώσει την μετάπτωση του Management Information System (MIS), του core συστήματος της τράπεζας, στη νέα εποχή. Και αυτό το project μόνον εύκολο δεν ήταν, δεδομένων των διαρκών συγχωνεύσεων στις οποίες είχε προχωρήσει η τράπεζα τα τελευταία χρόνια, αλλά και των διαρκών αλλαγών και εξελίξεων στο τεχνολογικό μέτωπο. Πληροφορούμαστε πως το έργο του transformation έχει μπει για τα καλά στις ράγες και πως ήδη το πλέον κρίσιμο μέρος της μετάπτωσης του MIS έχει συντελεστεί. Και αυτό οφείλεται στην αφοσίωση της ομάδας της Βέρας, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της στην τράπεζα.

Τα σλάβικα της Forthnet

Οι γνωρίζοντες την σλαβική διάλεκτο έχουν πλέον προβάδισμα στον Όμιλο Forthnet. Ο βασικός μέτοχος United Group, έχει εμπιστοσύνη σε managers με προέλευση από τη Σλοβενία και το Μαυροβούνιο και στελέχη από τις εν λόγω χώρες ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους διαδρόμους του ελληνικού ομίλου. Σε αυτό το επίπεδο οι συνεννοήσεις γίνονται στα αγγλικά, αλλά όποιος θέλει να κάνει τη διαφορά μαθαίνει να λέει τα βασικά στα σλάβικα…

«Δεξαμενές» στελεχών

Και για να μην αλλάξουμε θέμα, μία πολύ ενδιαφέρουσα «μεταγραφή» είχαμε στην τηλεπικοινωνιακή αγορά πριν από μερικές εβδομάδες. Ο Γρηγόρης Τσουγκριάνης ανέλαβε σύμβουλος διοίκησης στη Wind Ελλάς, προερχόμενος από τη Forthnet, όπου ασκούσε ατύπως τα καθήκοντα του εμπορικού διευθυντή του τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Υπενθυμίζεται ότι από τη Wind Ελλάς προέρχεται ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος που αναλαμβάνει από την 1η Απριλίου καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Forthnet. Πιο απλά Wind και United Group αναζητούν στελέχη στις ίδιες δεξαμενές.

Χειραγώγηση για σεμινάριο

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον χρηματιστών και τραπεζικών στελεχών για τα θέματα κατάχρησης της αγοράς και ειδικά για ζητήματα που άπτονται της σχετικής κοινοτικής οδηγίας (ΕΕ) 596/2014 (Market Abuse Regulation / MAR). Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι εγγραφές σε σχετικό σεμινάριο που διοργανώνει από χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών και το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Μάνος Σκαρμέας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Λειτουργίας και Εποπτείας Αγοράς του Χρηματιστηρίου, πρώην Γενικός Διευθυντής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πρώην προϊστάμενος του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και πρώην μέλος της Αρχής για το Ξέπλυμα. Το σεμινάριο εστιάζει στις διαδικασίες πρόληψης και εντοπισμού των συμμετεχόντων σε συναλλαγές κατάχρησης αγοράς, προνομιακής πληροφορίας και χειραγώγησης. Στη θεωρία είμαστε καλοί. Στην πράξη πολλά περιστατικά κατάχρησης αγοράς παραμένουν αδιερεύνητα…

Το παζάρι των Βουκολιών

Πληροφορηθήκαμε πως το παραδοσιακό παζάρι στις Βουκολιές Χανίων που γίνεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή και αποτελεί έθιμο που κρατά από τα τέλη του 19ου αιώνα, μάλλον δεν θα διεξαχθεί εφέτος , λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικροπωλητών, αλλά και πλήθος κόσμου από όλες τις γωνιές της Κρήτης -και όχι μόνον- δεν θα πραγματοποιηθεί. Το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών έγινε γνωστό διεθνώς στα μέσα του 19ου αιώνα από τα κείμενα του Άγγλου περιηγητή Τόμας Σπρατ και είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο με ειδική απήχηση στους Κρητικούς. Πάντως, ο Δήμαρχος Πλατανιάς Χανίων Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση για το τί θα γίνει με το παζάρι, όσο και ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, δεν θα πρέπει να έχουν παράπονο από την κυβέρνηση. Στη Βουλή, κατατέθηκε διάταξη για το Φαράγγι Σαμαριάς που προβλέπει πως η Τοπική Κοινότητα Λάκκων του Δήμου Πλατανιά, η Τοπική Κοινότητα Αγίας Ρουμέλης του Δήμου Σφακίων και οι όμορες με το Φαράγγι τοπικές κοινότητες, θα λαμβάνουν το 30% από τα έσοδα που κατατίθενται στο Πράσινο Ταμείο από τα εισιτήρια των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων ή υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα τύχει θερμής υποδοχής κατά την πασχαλινή της επίσκεψη στα Χανιά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.