ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοματοποιημένη επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Αυτοματοποιημένη επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα επιστρέφεται αυτόματα το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου με την οποία θα καθιερώνει επιστροφές ΦΠΑ μέσω του συστήματος Elenxis.

Η επιστροφή ΦΠΑ θα λαμβάνει χώρα με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και το φορολογικό «ποινικό μητρώο» του φορολογούμενου, αυτόματο συμψηφισμό μεταξύ επιστροφών και οφειλών και μπλόκο επιστροφών για ενδελεχή έλεγχο όταν το σύστημα μέσω ανάλυσης κριτηρίων κινδύνου χτυπάει κόκκινο.

Τα στοιχεία του αιτούντα, κατά την υποβολή του αιτήματος επιστροφής ΦΠΑ, εισέρχονται απευθείας σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Elenxis το οποίο με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου προσδιορίζει το «μητρώο» του φορολογουμένου και καταγράφει ημερολογιακά.

Αν δεν έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε φορολογικές παραβάσεις παίρνει πόντους προτεραιότητας στην επιστροφή.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος τρόπος επιστροφής του ΦΠΑ να ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι το δημόσιο οφείλει ήδη επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ μόνο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.