ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη στο Ecofin της Παρασκευής

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη στο Ecofin της Παρασκευής

Στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στη Δανία και δη την Κοπεγχάγη αναμένεται να βρεθεί το τείχος που πρέπει να χτίσει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τη ΕΕ, οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θέματα σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και η συνεργασία μεταξύ της ζώνης του ευρώ και την ΕΕ στο σύνολό της.

Επιπλέον, θα αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις της Ε.Ε. εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20. Παράλληλα, θα συγκληθούν και οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίοι θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Του Ecofin, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, θα προηγηθεί συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εκεί θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη μόχλευση των πόρων του EFSF.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε σήμερα από τη Σεούλ ότι: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη», ύστερα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ στη Σεούλ.

Τέλος, «απολύτως βέβαιος» ότι η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.