ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Τράπεζα: Η Ελλάδα θα πάρει τη δεύτερη δόση

Ευρωπαϊκή Τράπεζα: Η Ελλάδα θα πάρει τη δεύτερη δόση

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα θα εκταμιευτεί», ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο Βίλχεμ Μόλτερερ σημειώνει ωστόσο πως οι επόμενες δόσεις θα εξαρτηθούν από τη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις της χώρας.

«Οι Έλληνες έστειλαν μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές αλλά και ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ο Αυστριακός πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ».

«Οι Έλληνες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, αλλά στο τέλος θα πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή. Ναι στην επίδειξη αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι μονόδρομος», σημειώνει ο κ. Μόλτερερ.

Εξηγεί μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει με μια σειρά σημαντικών οικονομικών προγραμμάτων την Ελλάδα αλλά προτίθεται να συνεχίσει να τη στηρίζει, μια και, όπως λέει, η χώρα δεν έχει καμία προοπτική χωρίς ανάπτυξη.

Στο ερώτημα αν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια έξοδο της Ελλάδας, μάλιστα απαντά πως στόχος της Ευρωζώνης είναι να διαπραγματεύεται την ένταξη και όχι την αποχώρηση χωρών-μελών.