ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για κραχ στην οικονομία λόγω ακυβερνησίας

Φόβοι για κραχ στην οικονομία λόγω ακυβερνησίας

Πολλαπλές είναι οι αρνητικές επιδράσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας εξαιτίας της ακυβερνησίας και του παρατεταμένου κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στην Ελλάδα.

Καθημερινό είναι πλέον το φαινόμενο της καταγραφής ακυρώσεων στα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, την παρούσα χρονική στιγμή, η Ελλάδα έχει ήδη απωλέσει 2 εκατομμύρια τουρίστες. Παράλληλα, πληγές μετρά το τουριστικό προϊόν της Αθήνας τα τελευταία χρόνια και πλέον το 2012 ο ξενοδοχειακός κόσμος κάνει λόγο για κατάρρευση σε έσοδα και αφίξεις.

Σε ότι αφορά το εργατικό δυναμικό των μονάδων, το Μάιο του 2008 υπήρχαν 14.000 θέσεις εργασίας, ενώ φέτος το Μάιο υποχώρησαν σε 11.000, δηλαδή έχει χαθεί σχεδόν το 30%.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιητική επιστολή ότι θα σταματήσουν οι πληρωμές για τις επενδύσεις που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο αν δεν πάψουν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει για 200.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις μετά την απόφαση της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων EULER- HERMES να εξαιρέσει την Ελλάδα από την ασφαλιστική κάλυψη των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν και την άλλη γερμανική εταιρεία Atradius που ασφαλίζει τις πιστώσεις των εισαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας να αναστέλλει τις καλύψεις της.

Κάτω από την απειλή του κραχ στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη με τον υπουργό Γιώργο Ζανιά και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γρηγόρη Τσιάλτα.

Στόχος είναι να εξευρεθούν όσο πιο σύντομα λύσεις για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών εταιρειών, καθώς το έλλειμμα έχει φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς φυσικό αέριο, που θα σημάνει διακοπές και στην παραγωγή ηλεκτρισμού.