ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς διαμορφώνονται οι νέες εισφορές για τους τίτλους κτήσης

Πώς διαμορφώνονται οι νέες εισφορές για τους τίτλους κτήσης
INTIME

Αυξημένα είναι πλέον τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών για τίτλους κτήσης ( πρώην Αποδείξεις Επαγγελματικής Δαπάνης) σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τον κλάδο κύριας σύνταξης από τα 155 ευρώ αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 στα 169,95 ευρώ και οι εισφορές της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για για υγειονομική περίθαλψη από τα 55 ευρώ αυξάνονται στα 60,30 ευρώ!

Σε σχέση με τους ασφαλισμένους που έχουν περισσότερα του ενός Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών η εγκύκλιος προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2023 αλλάζει το συνολικά ανώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστικών εισφορών και ανέρχεται στα 620,60 ευρώ, αντί του ποσού των 566 ευρώ μέχρι τις 31.12.2022.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές των εν λόγω ασφαλισμένων δεν δύναται να υπερβούν το ύψος της μηνιαίας εισφοράς κύριας σύνταξης της 6ης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 548,23 ευρώ (αντί του ποσού των 500 ευρώ μέχρι 31.12.2022) και για την υγειονομική περίθαλψη τα 72,37 ευρώ (αντί του ποσού των 66 ευρώ μέχρι 31.12.2022).

Οι εισφορές θα πρέπει να δηλώνονται στον ΕΦΚΑ μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) Κοινών Επιχειρήσεων, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου της έκδοσης του Παραστατικού Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) μήνα και να καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επομένου της δήλωσης μήνα αναφοράς.

Ο χρόνος ασφάλισης όσων πληρώνονται με τίτλο κτήσης λογίζεται ως χρόνος μη μισθωτών ασφαλισμένων και δεν πρέπει να υπερβαίνει τον έναν μήνα ανά παραστατικό.

Στο πεδίο εφαρμογής δεν εντάσσονται τα πρόσωπα που:

Σύμφωνα με καταστατικές ή ειδικές διατάξεις υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ως μισθωτοί, απασχολούμενοι με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου με πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

  • Υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως απασχολούμενοι στον χώρο του θεάματος – ακροάματος.
  • Αμείβονται και ασφαλίζονται με παρακράτηση εισφορών μέσω της διαδικασίας έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου.
  • Απασχολούνται σε οικοδομοτεχνικές εργασίες.
  • Παρέχουν υπηρεσίες προς ψηφιακές πλατφόρμες με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.

Από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών εξαιρούνται επίσης, από 01.09.2021 τα πρόσωπα, για τα οποία εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) για τα κάτωθι:

α) Έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων.

β) Έσοδα από παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

γ) Αμοιβές από συμπτωματική πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, που δεν συνιστούν εμπορική δραστηριότητα.