ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους συνταξιούχους με χρέη

Τι προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους συνταξιούχους με χρέη

Κατατίθεται πιθανότατα αύριο Παρασκευή στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, παράλληλα με την ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία το οποίο σύμφωνα με την «Απογευματινή» θα περιλαμβάνει έξι νέες προσθήκες. Αυτές αφορούν:

  • Στην επαναχορήγηση της σύνταξης θανόντων σε όσους είχε διακοπεί
  • Στη χορήγηση επικουρικής σύνταξης σε ετεροεπαγγελματίες
  • Στη χορήγηση εφάπαξ σε κληρικούς στα 70 έτη
  • Στην ασφάλιση αγροτών με καταλύματα στον ΟΑΕΕ (αντί ΟΓΑ)
  • Στη χορήγηση στη 15ετία επικουρικής σύνταξης από όλα τα Ταμεία και με διαδοχική ασφάλιση.

Πιο συγκεκριμένα το νέο ασφαλιστικό προβλέπει:

  • Την επαναχορήγηση των συντάξεων θανόντων σε τέκνα έως 24 ετών, που είχε διακοπεί για διάφορους λόγους.
  • Τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης από το πρώην ΤΕΑΠΥΚ σε ετεροεπαγγελματίες πρατηριούχους υγρών καυσίμων, οι οποίοι λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων (χωριά έως 3.000 κατοίκους) συνταξιοδοτούνται από τον ΟΓΑ. Η διάταξη ισχύει και για τους συνταξιούχους που η σύνταξη ΤΕΑΥΕΚ ανεστάλη λόγω συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ όπως και για το επικουρικό των αρτοποιών που επίσης συνταξιοδοτούνται από τον ΟΓΑ.
  • Την αύξηση σε έξι αντί για πέντε έτη του χρονικού ορίου για τα 100 ένσημα ανά έτος που απαιτούνται στη μειωμένη σύνταξη. Σημειώνεται ότι για να λάβει κανείς σήμερα μειωμένη σύνταξη πρέπει, εκτός από τις ηλικιακές προϋποθέσεις, να έχει 100 ένσημα το έτος κάθε χρόνοι, δηλαδή 500 στην πενταετία και με την προϋπόθεση ότι συμπληρώνει 4.500 ένσημα.
  • Τη χορήγηση εφάπαξ στους κληρικούς πριν τη σύνταξη. Οι κληρικοί μπορούν να αιτηθούν τη χορήγηση εφάπαξ εφόσον έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους. Όσοι το λάβουν δεν δικαιούνται συμπληρωματικό ποσό και απαλλάσσονται της παρακράτησης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο εφάπαξ.
  • Την ασφάλιση, από 1/1/2024, αγροτών με τουριστικά καταλύματα στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών αντί του ΟΓΑ.
  • Τη διατήρηση του σταθερού επιτοκίου, έως και τον Σεπτέμβριο του 2025, στις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή 5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις.

Επίσης:

Οι οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και έως 10.000 ευρώ για τους αγρότες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα παρακρατείται το 60% της σύνταξης έως ότου η οφειλή περιορισθεί στις 20.000 ευρώ. Μετά, η δόση προς τον ΕΦΚΑ μειώνεται με στόχο την αποπληρωμή του χρέους σε 60 μηνιαίες δόσεις (πέντε έτη).

Παράδειγμα:

Ασφαλισμένος 67 ετών με χρέη προς τον ΕΦΚΑ άνω των 30.000 ευρώ. Χορηγείται πλέον σύνταξη 470 ευρώ (98 ευρώ η ανταποδοτική και 371,7 ευρώ με 15ετία). Ο συνταξιούχος θα λαμβάνει 200 ευρώ το μήνα για 3,5 έτη μέχρι το χρέος να περιορισθεί στις 20.000 ευρώ. Αν ο οφειλέτης έχει 40 έτη ασφάλισης, θα έχει σύνταξη 820 ευρώ και για 24 μήνες θα λαμβάνει 415 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις:

  • Οι συνταξιούχοι μισθωτοί θα επιβαρύνονται με 10% εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με το 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει. Όσοι επαγγελματίες έχουν και επικουρική ασφάλιση θα επιβαρύνονται με το 40%. Την παρακράτηση υπέρ ΕΦΚΑ (10%) θα καταβάλλει κάθε μισθωτός συνταξιούχος με αποδοχές που ξεπερνούν το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης (413 ευρώ), δηλαδή 4.965 ευρώ. Με το νέο καθεστώς οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξης, γεγονός που συμφέρει να δηλώνουν την εργασία τους καθώς θα έχουν όφελος 1.200-2.500 ευρώ, ενώ ο χρόνος εργασίας θα προσμετράται ως αύξηση της σύνταξης. Η σύνταξη από την 1η/1/2024 θα καταβάλλεται στο ακέραιο για όλες τις περιπτώσεις αφού καταργείται η περικοπή κατά 30% που ισχύει από το 2020 με το νόμο Βρούτση.
  • Στις επικουρικές συντάξεις προβλέπονται ενιαίες προϋποθέσεις σε όλα τα ταμεία με απονομή μέσα σε τρεις μήνες μετά την απονομή κύριας σύνταξης και ελάχιστο όριο τη συμπλήρωση 4.500 ενσήμων κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Αυτό αναμένεται να ξεμπλοκάρει την απονομή επικουρικής σύνταξης σε 60.000 δικαιούχους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ για τους οποίους δεν θα απαιτείται πλέον η συμπλήρωση 25ετίας και 35ετίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επικουρική σύνταξη απονέμονταν στο 67ο έτος της ηλικίας.
  • Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες από τέσσερις σε εννιά μήνες.
  • Χορηγείται επίδομα προσωπικής διαφοράς 200, 150 και 100 ευρώ. Η καταβολή αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου και θα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα πάρουν επίδομα 200 ευρώ. Από 700,01 έως 1.100 ευρώ θα πάρουν 150 ευρώ και από 1.000,01 έως 1.600 ευρώ θα πάρουν 100 ευρώ. Όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.600 ευρώ δεν δικαιούνται επίδομα προσωπικής διαφοράς.
  • Προβλέπεται η χρήση προπληρωμένων καρτών για την καταβολή των επιδομάτων. Τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, ανασφάλιστου υπερήλικα θα καταβάλλονται στο 50% μέσω κάρτας που θα χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες αγορές και το άλλο 50% σε μετρητά. Εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα, των ομογενών και τα επιδόματα στέγασης.