ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Στη διαβούλευση μπαίνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τί προβλέπεται για τις επικουρικές συντάξεις και την απασχόληση των συνταξιούχων

Στο ΣΚΑΪ μίλησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μπαίνει τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση. Σχολίασε τα σχέδια για τις επικουρικές συντάξεις και την απασχόληση των συνταξιούχων.

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία;

«Η ασφάλιση έχει 3 πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο υποχρεωτικός, η κοινωνική ασφάλιση, ο δεύτερος πυλώνας, είναι η προαιρετική συλλογική ασφάλιση και ο τρίτος πυλώνας είναι η ατομική ιδιωτική ασφάλιση.

Με το νέο νομοσχέδιο αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα - κυρίως των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ανάμεσα στις άλλες αλλαγές, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών σωματείων, κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας όπου η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές ή πολύ μικρές.»

Τέλος στις επικουρικές πολλών ταχυτήτων

«Στις επικουρικές συντάξεις δεν έχουν ενιαιοποιηθεί ακόμα οι κανόνες καταβολής. Ο καθένας έπαιρνε επικουρική ανάλογα με τους κανόνες που ίσχυαν στο προϋπάρχον ταμείο. Για παράδειγμα στο πρώην ΙΚΑ όταν έφτανες τα 15 χρόνια δικαιούσουν επικουρική σύνταξη, ενώ στο Δημόσιο για την παροχή της επικουρικής ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες που ίσχυαν και για την κύρια σύνταξη.»

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός με το νέο νομοσχέδιο έρχεται διάταξη που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα πρώην Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο. Περίπου 15.000 εκκρεμείς συντάξεις με αυτήν την διάταξη θα μπορούν να εκδοθούν σχεδόν αυτόματα.

Απασχόληση συνταξιούχων

«Πριν το 2019 η παρακράτηση που γινόταν επί της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων ήταν 60% - ουσιαστικά, ένα ποσοστό δημευτικό. Προς έκπληξή μου, περίπου 6.000 συνταξιούχοι, πιθανόν ο αριθμός να ήταν μεγαλύτερος αλλά να δούλευαν με μαύρη εργασία, συνέχισαν να δουλεύουν.

Με το Νόμο Βρούτση η παρακράτηση πήγε στο 30% και είδαμε ότι αυξήθηκε πάνω από 5 φορές ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 32.000 συνταξιούχους που εργάζονται. Με την αλλαγή που έρχεται το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ καθώς πλέον οι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξη τους χωρίς περικοπή και μπαίνει ένας μη ανταποδοτικός πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση και κάτι αντίστοιχο σε εισοδήματα από αυτοαπασχόληση».

Οφειλές συνταξιούχων

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να πάρει κάποιος σύνταξη πρέπει το ποσό της οφειλής που έχει στον ασφαλιστικό οργανισμό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ αν είναι ελεύθερος επαγγελματίες ή 6.000 ευρώ αν είναι αγρότης.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι αυξάνουμε το πλαφόν από 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ στις 10.000 αντίστοιχα παρακρατώντας το 60% της σύνταξης μέχρι να φτάσει ο οφειλέτης τις 20.000 ευρώ και μετά μπαίνει στη υφιστάμενη ρύθμιση των 60 δόσεων.

Αλλά πρέπει να διευκρινιστεί πώς αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος έχει εξαντλήσει τον εργασιακό του βίο δηλαδή έχει φτάσει στα 67 του χρόνια και επίσης θέλουμε να διαχωρίσουμε τον στρατηγικό κακοπληρωτή από το άτομο που πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει οπότε θα ελέγχεται αν ο τραπεζικός λογαριασμός δεν έχει καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ».