ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Η έλλειψή του θα φέρει εκτός από οικονομικό και «τεράστιο διατροφικό πρόβλημα»

Ελαιόλαδο: Η έλλειψή του θα φέρει εκτός από οικονομικό και «τεράστιο διατροφικό πρόβλημα»
(Staff photo by Ben McCanna/Portland Portland Press Herald via Getty Images)

Ελαιόλαδο: «Πλέον δημιουργείται ένα τεράστιο διατροφικό πρόβλημα. Το οικονομικό το ξέραμε ότι το είχαμε τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το διατροφικό», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου 

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει η αγορά ελαιολάδου αφού τη μεγάλη έλλειψη προϊόντος θα έχει αντίκτυπο εκτός από την οικονομία και στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα.

Σύμφωνα με το σύνολο των παραγωγών που επικοινωνεί το Newsbobm.gr προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση σε όλη τη χώρα, η φετινή μείωση της παραγωγής θα είναι πρωτόγνωρη.

Αυτό θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους σε ελλείψεις στην ελληνική και όχι μόνο αγορά.

Για το πρόβλημα που ανακύπτει μίλησε στο στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, τονίζοντας: «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη με τη συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη αφού το κερασάκι στην τούρτα το έβαλαν οι δυνατοί άνεμοι τα προηγούμενα 24ωρα. Είχαμε ελιές που ήταν δακοφαγωμένες και με τους ισχυρούς ανέμους έπεσαν. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγής μας που ήδη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι πλέον δημιουργείται ένα τεράστιο διατροφικό πρόβλημα. Το οικονομικό το ξέραμε ότι το είχαμε τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το διατροφικό. Δεν θα έχουμε λάδι να φάμε και αυτό θα το δούμε μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Πρόκειται για δικιά μου πρόβλεψη αλλά συνήθως δεν πέφτω έξω».

O Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου.

Επιπλέον ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης σημειώνει: «Οι τιμές ανεβαίνουν ξανά αλλά όλα αυτά είναι πλασματικά για τους παραγωγούς γιατί δεν υπάρχει λάδι. Όσον αφορά τους καταναλωτές από την στιγμή που θα είναι δυσεύρετο δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Θα πούμε το λάδι, λαδάκι. Δεν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή θα πουλάει ο καθένας όσο θέλει».

«Βόμβα» Λεχουρίτη: «Το ελαιόλαδο θα ξεπεράσει τα 24 ευρώ στο ράφι των σούπερ μάρκετ»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κος Γιώργος Λεχουρίτης, η αύξηση των τιμών που ξεκίνησε από τον Αύγουστο οφείλεται στις βιομηχανίες και όχι στα σούπερ μάρκετ, ενώ προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα το ελαιόλαδο μπορεί να φτάσει στο ράφι ακόμα και τα 24 ευρώ το λίτρο.

«Στην συνάντηση που κάναμε με τον γενικό γραμματέα πριν έρθει ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας, ρωτήσαμε πως είναι δυνατό να αγοράζουν σε άλλες χώρες ελληνικά προϊόντα όπως το λάδι και τη φέτα σε χαμηλότερη τιμή από ότι οι Έλληνες. Αυτό που μας απάντησε είναι ότι είναι ότι όσον αφορά την φέτα είναι προωθητικές ενέργειες για να μάθουν οι Γερμανοί για παράδειγμα να τρώνε φέτα. Και απαντάμε δέκα χρόνια κάνουμε προωθητική ενέργεια την οποία πρέπει να την πληρώνει ο Έλληνας;», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κος Γιώργος Λεχουρίτης.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το λάδι συγκεκριμένα το κακό ξεκίνησε πριν τον Αύγουστο επειδή έβλεπαν ότι θα είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι βιομηχανίες που είχαν πάρει περσινά λάδια να ανεβάζουν τις τιμές στο ράφι. Η αύξηση της τιμής δεν ξεκίνησε από το σούπερ μάρκετ. Ξεκίνησε από τη βιομηχανία άρα το σούπερ μάρκετ όσο πιο ακριβά αγόραζε λάδι τόσο πιο ακριβά πουλούσε. Σήμερα έφτασε να πωλείται 15 ευρώ το περσινό λάδι. Ακόμα το ελαιόλαδο νέας εσοδείας δεν το έχουμε δει στο ράφι. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τα 24 ευρώ το λίτρο. Αν κατά μέσο όρο ο παραγωγός θα πουλήσει κατά μέσο όρο 10 ευρώ χονδρική τιμή και υπολογίσουμε επί τρία θα πάει 30 εγώ εκτιμώ ότι θα είναι σίγουρα στα 24 ευρώ. Πρόκειται για παιχνίδι αισχροκέρδειας».