ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Πιτσιλής: «Αυστηρότατες διατάξεις για λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων»

Γιώργος Πιτσιλής: «Αυστηρότατες διατάξεις για λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων»
EUROKINISSI.

«Οι έμμεσες τεχνικές μπορούν να αποκαλύψουν πραγματική φορολογητέα ύλη», υπογράμμισε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

«Κατατίθεται ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», υπογράμμισε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις διατάξεις για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, τονίζοντας ότι συμπληρώνεται ένα νομοθετικό πλαίσιο ετών, με μία πολύ σημαντική πρόβλεψη δέουσας επιμέλειας από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

«Έλειπε από το νομικό μας σύστημα, το έχουμε στα καπνικά δεν το είχαμε στον χώρο των ενεργειακών προϊόντων. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβει και η αγορά τις δικές τις ευθύνες, ελέγχου και εποπτείας, να ξέρουν με ποιους συναλλάσσονται.

Να μην συναλλάσσονται με εκείνους που γνωρίζουν ότι λαθρεμπορεύουν τα καύσιμα ή νοθεύουν τα καύσιμα ή παραποιούν τους μηχανισμούς τους. Μία σύγχρονη διοίκηση πρέπει να έχει έμπιστους συνεργάτες οι οποίοι λειτουργούν με κανόνες διαφάνειας και δέουσας επιμέλειας», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, αναφερόμενος στις διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Χαρακτήρισε ως «σημαντική» τη συνολική αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που θα εντοπισθούν να λαθρεμπορεύουν καύσιμα ή να νοθεύουν καύσιμα ή να πειράζουν τις αντλίες. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει στο νομοσχέδιο ένα πλαίσιο σημαντικό για τη διεύρυνση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου σε περιπτώσεις όπου μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να διεξαχθούν.

«Οι έμμεσες τεχνικές μπορούν να αποκαλύψουν πραγματική φορολογητέα ύλη. Υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων, το myDATA –όχι έσοδα λιγότερα, όχι έξοδα περισσότερα από αυτά που βλέπουμε– και βεβαίως, όλες οι επιχειρήσεις πλέον με κυρώσεις για το αν διαβιβάζουν ή όχι τα παραστατικά τους, με το νόημα ότι οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα παραστατικά τους ταλαιπωρούν τις άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται», συμπλήρωσε ο Διοικητής της ΑΔΑΕ.

Ακόμη, ζήτησε απολογιστικά στοιχεία για τους ελέγχους και τον ελεγκτικό μηχανισμό, υπό την έννοια, αν ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής είναι επαρκής, στην περίπτωση που χιλιάδες επαγγελματίες προσφύγουν και αμφισβητήσουν το τεκμαιρόμενο εισόδημα. Όπως ανέφερε, η Αρχή πέρυσι έκανε 25.000 τακτικούς ελέγχους, έγιναν σχεδόν 93.000 επιτόπιοι έλεγχοι, οι ελεγκτές ανέρχονται περίπου σε 1.250.

Σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου, όταν ένας επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι αντίστοιχο πλαίσιο εφαρμόζεται ήδη για το τεκμήριο διαβίωσης. «Σύμφωνα με τον Κώδικα, πρώτα βεβαιώνουμε και μετά, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αυτά που πρέπει, προχωράμε στην ανατροπή ή την τροποποίηση της βεβαίωσης», γνωστοποίησε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί έξι ελεγκτικά κέντρα και συμπλήρωσε ότι με την ψηφιοποίηση, αποσύρονται τα στελέχη της υπηρεσίας από έγχαρτες διαδικασίες ώστε να αξιοποιηθούν ως ελεγκτές, πέραν των προσλήψεων που θα πραγματοποιηθούν.

Αναφερόμενος στη σχέση κύριων φόρων και προστίμων, ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι για το 2022, βεβαιώθηκαν 1,56 δισ. ευρώ και από αυτά, περίπου 1 δισ. ήταν κύριοι φόροι, ενώ, τα υπόλοιπα ήταν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σε σχέση με το myDATA, o κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι έχουν αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2020 και 1.325.000 επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει και διαβιβάζουν παραστατικά ενώ οι καταγεγραμμένες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 2 τρισ. ευρώ.

Πάνω από το 70% των επιχειρήσεων στα έσοδα δήλωσαν ό,τι τούς πρότεινε η ΑΑΑΕ στο myDATA. «Αυτό που ζητάμε, είναι απλό. Όλες οι επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα παραστατικά που εκδίδουν. Αν δεν το κάνουν, δεν βοηθούν την προσυμπλήρωση των δικών τους δηλώσεων και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται, γιατί κάθε έσοδο μίας επιχείρησης είναι ταυτόχρονα έξοδο της άλλης», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.

Τέλος, σε σχέση με το σύστημα εισροών – εκροών, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υποστήριξε ότι μέσα στον Ιανουάριο, η υπηρεσία θα καταλήξει τι πρέπει να αλλάξει, ποιες αναβαθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν σε επίπεδο μηχανημάτων και λογισμικού για τα πρατήρια, αυτά θα περιληφθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση και μέσα στο 2024, η αγορά να προχωρήσει τις αναβαθμίσεις που πρέπει.

Σχετικές ειδήσεις