ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδοτήσεις ρεύματος: Αλαλούμ για 1,2 εκατ. μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Επιδοτήσεις ρεύματος: Αλαλούμ για 1,2 εκατ. μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Νέο αλαλούμ με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα για 1,2 εκατ. μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους  επαγγελματίες

του Μιχάλη Χριστοδουλίδη - Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ – Ενεργειακός Επιθεωρητής

Το αλαλούμ αφορά καταστήματα, φούρνους, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία κλπ με παροχή ισχύος έως 35 kVA που έλαβαν επιδοτήσεις στο ρεύμα από το κράτος (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) ύψους 800 εκατ. ευρώ κατά το δωδεκάμηνο της ενεργειακής κρίσης (1/1/2022-31/12/2022)

Οι εταιρίες ρεύματος στέλνουν συνεχώς επιστολές στους εμπορικούς πελάτες τους (<35KVA) που τους ζητούν μέσω ΥΔ να δηλώσουν το σύνολο των κρατικών επιδοτήσεων που είχαν λάβει στο εν λόγω διάστημα, μέσω άλλων επιδοτούμενων προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, πλην αυτών που αφορούσαν επιδοτήσεις στην τιμή χρέωσης της ηλεκτρικής KWh.

Οι πάροχοι ρεύματος αναφέρουν ότι το ανωτέρω διάστημα επιδοτούσαν με δικά τους χρήματα τους εμπορικούς πελάτες τους, διότι το ΥΠΕΝ είχε δώσει το πράσινο φως για την στήριξη των καταναλωτών μέσω του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, χωρίς όμως να έχει πάρει την σχετική έγκριση η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έγκριση ήρθε μετά από μερικούς μήνες αργότερα και δεν αφορούσε όλο το 2022, αλλά το διάστημα από 1/2/2022 έως 30/11/2022 και επίσης δεν ενέκρινε οριζόντιες επιδοτήσεις, αλλά σε επιχειρήσεις που δεν είχαν λάβει άλλη κρατική επιδότηση ή αυτή ήταν εντός κάποιων χρηματικών ορίων.

Έτσι δημιουργήθηκε σήμερα μία τρύπα γύρω στα 500 εκατ. ευρώ στο ταμείο των παρόχων, οι οποίοι ζητούν πίσω τα χρήματα τους από τις επιδοτήσεις της KWh (περίπου 23 λεπτά ήταν η επιδότηση στην KWh), αφού η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία όλων των εκατοντάδων χιλιάδων εμπορικών καταναλωτών για να πιστοποιήσει τους δικαιούχους της κρατικής επιδότησης του ρεύματος και εν συνεχεία να τους καταβάλει τα προβλεπόμενα ποσά.

Μέχρι τότε οι πάροχοι διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων από την επιδότηση του ρεύματος, όσων πελατών τους δεν εμπίπτουν στην κατηγορία νόμιμης απολαβής της επιδότησης, με βάση τα καθοριζόμενα στην σχετική ΚΥΑ, η οποία είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά οι κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για να συντάξουν και να αποστείλουν τις λίστες με τους ωφελούμενους επαγγελματίες άλλων κρατικών επιδοτούμενων προγραμμάτων στους παρόχους, ζητούν αυτό να το κάνουν οι ιδιωτικές εταιρίες με την καλή πίστη των εμπορικών πελατών τους.

Εάν το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ δεν προβούν σε άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης του εν λόγω προβλήματος, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία σειρά θεμάτων που θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.