ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια «μπλοκάκια» θα πέσουν στα… μαλακά της εφορίας – Οι πέντε προϋποθέσεις

Ποια «μπλοκάκια» θα πέσουν στα… μαλακά της εφορίας – Οι πέντε προϋποθέσεις

Ποιοι γλυτώνουν τα αντικειμενικά κριτήρια, ποιοι θα συνεχίσουν να θεωρούνται κανονικοί αυτοαπασχολούμενοι και τι θα ισχύσει για όσους έχουν εισοδήματα και από μισθούς.

Τέλος επιτηδεύματος 400 – 500 ευρώ, εις το ακέραιο, όπως και τα προηγούμενα ένδεκα χρόνια, χωρίς δηλαδή την οριζόντια μείωση κατά 50% που ισχύει για όλους τους άλλους αυτοαπασχολούμενους, θα πληρώσουν και εφέτος (για το φορολογικό έτος 2023) οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» εφόσον φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο το όριο τουλάχιστον 8.636 ευρώ, πληρώντας τις πέντε προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για την εφαρμογή αυτού του ευνοϊκού καθεστώτος, σύμφωνα τον «Ελεύθερο Τύπο».

Αντιθέτως, όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» δεν πληρούν έστω και μία από τις πέντε προβλεπόμενες για να χαρακτηρισθούν ως μισθωτοί, θα φορολογηθούν εφέτος (έτος 2023) ως κανονικοί αυτοαπασχολούμενοι και ως εκ τούτου, θα υπαχθούν στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης. Ωστόσο, θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος μειωμένο από τα 650 ευρώ, στα 325 ευρώ.

Οι πέντε προϋποθέσεις:

  1. Θα πρέπει να έχει υποβάλλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
  2. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες, στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα που δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής δραστηριότητας σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελεύθερο επάγγελμα».
  3. Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητας στην κατοικία του.
  4. Δεν θα πρέπει να εισπράττει ταυτόχρονα και κανονικό μισθό από άλλη εργασία.
  5. Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του, βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, το πολύ σε τρεις εργοδότες ή και περισσότερους, εφόσον όμως σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετήσιων αμοιβών του μόνο από έναν.

Σχετικές ειδήσεις