Κ.Χατζηδάκης: Η τρόικα πρέπει να αλλάξει ρητορική

Κ.Χατζηδάκης: Η τρόικα πρέπει να αλλάξει ρητορική

«Κλειδί» για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι η αλλαγή ρητορικής της τρόικας, τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι από πλευράς υπουργείου έχουν προχωρήσει όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις, εγκύκλιοι και τα Προεδρικά Διατάγματα σε εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, με εξαίρεση ενός μόνο Προεδρικού Διατάγματος και ότι όσα σχέδια υποβάλλονται, αξιολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εξάμηνο του 2013 υπήρξε αύξηση υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρυσι. Για όσα την ευθύνη έχει το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν όλα αξιολογηθεί.

Από τα 39 σχέδια που έχουν υποβληθεί στην κεντρική υπηρεσία, αξιολογήθηκαν και τα 39. Στις περιφέρειες υποβλήθηκαν 92 εκ των οποίων αξιολογήθηκαν 68 επενδυτικά σχέδια.

«Δεν έχουμε επενδυτική άνοιξη, αλλά κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται με διάφορες εταιρείες που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Αυτό που απομένει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που δεν θα γίνει ξαφνικά. Γίνεται βαθμηδόν», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι που εμποδίζει την προσπάθεια στο fast track. Η καθυστέρηση δεν σχετίζεται με το δικό μας ή άλλα υπουργεία, αλλά με την αγορά, με τους ίδιους τους επενδυτές και με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει επενδυτής που θα σας πει ότι κάποια υπηρεσία της δημόσιας διοίκησης τον καθυστέρησε, ψάχνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτή είναι η δυσκολία».

Όπως τόνισε ο υπουργός, ο παράγων εμπιστοσύνη είναι αυτή την ώρα ο παράγων- κλειδί.

«Η κυβέρνηση έχει αυτή την ώρα προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να κάνει την οικονομία φιλική, αλλά εμείς ως κυβέρνηση πρέπει να έχουμε κλειστά τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Η αντιπολίτευση πρέπει να δείξει στοιχειώδη ευθύνη και η τρόικα πρέπει από την άλλη πλευρά να υιοθετήσει μια ρητορική στην οποία να υπάρχει η αντανάκλαση εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.