ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σωληνουργεία Κορίνθου: Ζημίες 4,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Σωληνουργεία Κορίνθου: Ζημίες 4,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών για υποδομές εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού, καθώς και η πτώση της τιμής των πρώτων υλών, επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Σωληνουργεία Κορίνθου και οδήγησε στη μείωση των πωλήσεων, τόσο σε επίπεδο όγκου, όσο και αξίας.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη η εισηγμένη, στο εννεάμηνο του 2013, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 123 εκατ. ευρώ, έναντι 196,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας μείωση κατά 37,4%.

Αντίστοιχα κινήθηκαν και τα αποτελέσματα του ομίλου σε επίπεδο κερδοφορίας, με το μικτό κέρδος να καταγράφει μείωση κατά 50,3% και να διαμορφώνεται σε 20,1 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι 19 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, ενώ τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 11,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης σε ζημίες 4,6 εκατ. ευρώ (ή 0,0368 ευρώ ανά μετοχή) έναντι κερδών 9 εκατ. ευρώ (0,0726 ευρώ ανά μετοχή) πέρυσι.

Η μείωση των αποτελεσμάτων μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αποδίδεται εκτός από τα παραπάνω και στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών (από 20% σε 26%) και του επαναϋπολογισμού του υπολοίπου του αναβαλλόμενου φόρου, των ελληνικών εταιριών του ομίλου, από τον οποίο προέκυψε εφάπαξ αναβαλλομένη ζημία ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, που αναγνωρίστηκε το πρώτο τρίμηνο και επιβαρύνει φυσικά και τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2013.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου σε 44,6 εκατ. ευρώ, έναντι 22,4 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2012, ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 158,9 εκατ. ευρώ.