ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Στα 262 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

Εθνική Τράπεζα: Στα 262 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

Στα 262 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, έναντι ζημιών ύψους 2,455 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται ζημία ύψους €265 εκατ. από την απομείωση της συμμετοχής στην Eurobank.

Οι προβλέψεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,239 δισ. ευρώ, έναντι 1,872 δισ. ευρώ εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη μειώθηκαν κατά 7% και 3% αντίστοιχα.

Σημαντική μείωση (13%) σημειώθηκε στις δαπάνες προσωπικού στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την 1η Ιουλίου.

Το εγχώριο λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 25%, κυρίως μέσω της περικοπής των δαπανών προσωπικού κατά 28% την ίδια περίοδο (προσαρμοσμένες λόγω της ενοποίησης της FBB και της Probank). Λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνημένη περικοπή κατά 3,5% στις αρχές του 2014, η σωρευτική μείωση από την αρχή της κρίσης θα ξεπεράσει το 30%, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Στο εννεάμηνο, παρατηρήθηκε ακόμα η διατήρηση της αποκλιμάκωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, με σημαντικά χαμηλότερες νέες επισφάλειες κατά 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Ο δείκτης καθυστερήσεων 90+ ημερών διαμορφώθηκε στο 21,9% για τον Όμιλο και στο 27,1% για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο, σημαντικά χαμηλότερος από τις άλλες συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με την Εθνική.