ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Euroworking Group για την Ελλάδα

Euroworking Group για την Ελλάδα

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όχι μόνο μέσω συνεντεύξεων και ανταλλαγής μηνυμάτων από τους εταίρους αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, από τους τεχνοκράτες και τα αρμόδια στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας πιθανότατα το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, για την Ελλάδα, τις μεταρρυθμίσεις που θα κομίσει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης τη Δευτέρα στο Eurogroup, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας που τρέχουν τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 1,138 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων που διενήργησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ και θεωρείτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97% από 2,75% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,3.

Την ίδια ώρα, για την Ελλάδα η συζήτηση και στη Λευκωσία όπου έχει μεταβεί ήδη ο Μάριο Ντράγκι για τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το οικονομικό ενδιαφέρον λοιπόν στην Κύπρο θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είναι το πρόγραμμα του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνονται αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Η αγορά κρατικών και μη ομολόγων αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη συνεδρία της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα. Το ζήτημα της αγοράς ομολόγων είναι σημαντικό τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις