ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία

Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία

Σε βαθιά ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την έκθεση τηςEurostat, ξεφεύγοντας προς το χειρότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, η υποχώρηση για την Ελλάδα ανέρχεται στο 1,1%, έναντι της αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,5%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,9%, ενώ η πρώτη εκτίμηση ήταν για υποχώρηση της τάξης του 0,4%.

Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,1%. Για το σύνολο της ευρωζώνης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 1,6% σε ετήσια βάση. Τα αντίστοιχα νούμερα σε επίπεδο ΕΕ ήταν 0,4% και 1,9%, αντίστοιχα.

pinakas

Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική παραγωγή έχουν επιφέρει οι μειώσεις στις εξαγωγές, κατά τουλάχιστον 12,5%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον περασμένο Οκτώβριο, προκύπτει ότι η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 12,5% (στα 2,22 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2014). Ανησυχητική, όμως, χαρακτηρίζει ο ΠΣΕ τη μείωση των εξαγωγών και, μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών, (-2,3% ή κατά 37,8 εκατ. ευρώ), γεγονός που, κατά το σύνδεσμο, επιβεβαιώνει τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων σε όλους σχεδόν τους τομείς της ελληνικής παραγωγής.

Κι ενώ η αγορά συνεχίζει να πλήττεται από την έλλειψη ρευστότητας, υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ, «Άλυτα παραμένουν προβλήματα της καθημερινότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, τα οποία αυξάνουν το κόστος και μειώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το συνεχιζόμενο πρόβλημα της σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη μέσω Σκοπίων, λόγω του αποκλεισμού των συνόρων στην Ειδομένη».

Σχετικές ειδήσεις