ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Αλεξιάδης: Νέα φορολογική κλίμακα με νέο αφορολόγητο

Τρ. Αλεξιάδης: Νέα φορολογική κλίμακα με νέο αφορολόγητο

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν φέτος. Οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα έχουν περιθώριο από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ για πρώτη φορά θα καταθέσουν κοινή δήλωση και ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε στην ΕΡΤ ότι ετοιμάζεται νέα φορολογική κλίμακα με νέο αφορολόγητο καθώς επίσης ότι το 2016 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των ενοικίων.

Από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet και μέχρι τις 30 Απριλίου οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα εισοδήματα του 2015. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ταμεία και επιχειρήσεις πρέπει να εκδώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε 3 δόσεις. Τέλη Μαϊου, τέλη Ιουλίου και τέλη Σεπτεμβρίου .Στο νέο Ε1 θα υπάρχουν κωδικοί για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Όμως πριν την υποβολή της δήλωσης πρέπει να έχει κινηθεί για τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων.

Για πρώτη φορά θα υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης . Οπου δηλώνονταν τα εισοδήματα συζύγων θα υπάρχει και η ένδειξη Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης .

Εκτός από τη φορολογική εξίσωση τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης δικαιούνται ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία όλα τα επιδόματα τέκνων, θέρμανσης, ενοικίου, σίτισης ή ρεύματος καθώς και το αυξημένο αφορολόγητο για αγορά α΄κατοικίας γονικών παροχών ή δωρεών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στην εκπομπή EPT Focus δήλωσε ότι σχεδιάζεται η νέα φορολογική κλίμακα με νέο αφορολόγητο, ότι θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης για τα ενοίκια του 2016 και ότι θα υπάρχει σύνδεση αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα, ενώ για το θέμα των αγροτών είπε ότι δεν υπάρχει φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες.

Oι αλλαγές σε σχέση με το περυσινό έχει το νέο έντυπο Ε1, που πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα εισοδήματα του 2015 και να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο στην εφορία.

Στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του Ε1, μετά τη στήλη του συζύγου και της συζύγου, έχει προστεθεί και νέα στήλη με την ονομασία «Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης». Σ’ αυτήν θα καταγράφονται τα εισοδήματα ομόφυλων ή ετερόφυλων ζευγαριών τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Με τον τρόπο αυτόν, το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έρχεται να προσαρμοσθεί στις διατάξεις του Συμφώνου Συμβίωσης, που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Στο νέο έντυπο έχει προστεθεί κωδικός που θα καταγράφονται τα ανείσπρακτα ενοίκια (125-126). Αυτά δεν θα φορολογούνται, εφόσον έχουν προηγηθεί ένδικα μέσα για την είσπραξή τους. Στο έντυπο εξακολουθεί να υπάρχει ο κωδικός 049 για τη δήλωση αποδείξεων. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα δηλωθούν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2015, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σχετικές ειδήσεις