ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια ΟΕΚ: Τα μυστικά για να ρυθμίσετε τα χρέη σας

Δάνεια ΟΕΚ: Τα μυστικά για να ρυθμίσετε τα χρέη σας

Η ψηφιακή πλατφόρμα, θα είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Άνοιξε πριν λίγες ημέρες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, όπου θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ για την ρύθμιση των δανείων τους. Εκεί θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο νέο ευνοϊκό καθεστώς μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι οφειλέτες του τ. ΟΕΚ. Υπενθυμίζεται πως η σχετική υπουργική απόφαση περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για 81.715 οφειλέτες: διαγραφές βασικού ποσού οφειλών, τόκων και προσαυξήσεων, γενναίες εκπτώσεις και επιμήκυνση για μια 10ετία του χρόνου αποπληρωμής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τους δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων του ΟΕΚ και όχι όσους είχαν δανειστεί από τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου. Αναλυτικότερα, με το εγκριθέν σχέδιο ρύθμισης του Ο.Α.Ε.Δ. προβλέπονται:

• Ρύθμιση για χρέος μικρότερο των 6.000 €

Πρόκειται για μέτρο που αφορά 35.000 δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες για τους οποίους το συνολικό τους χρέος (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο + τόκοι υπερημερίας) είναι μικρότερο των 6.000€ θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους.

• Διαγραφή τόκων κεφαλαίου – τόκων υπερημερίας – κεφαλαιοποιημένων τόκων

α. Διαγράφονται οι τόκοι κεφαλαίου-τόκοι υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες

β. Οι τόκοι κεφαλαίου-τόκοι υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό δανεισμού

γ. Οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι διαγράφονται και το δάνειο επανέρχεται στο αρχικό ποσό δανεισμού

• Εκπτώσεις στο ποσό χορήγησης

α. Εφαρμόζεται έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.

β. Εφαρμόζεται επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (Τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι)

(Οι παραπάνω εκπτώσεις δεν θα εφαρμόζονται αθροιστικά. Ο δανειολήπτης θα επιλέγει να κάνει χρήση μίας εξ αυτών.)

γ. Εφαρμόζεται επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

• Ρύθμιση 60% – 40%

Στις περιπτώσεις Δανειοληπτών που έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου που του αντιστοιχεί, το δάνειο θεωρείται εξοφληθέν και καμία απαίτηση δεν υφίσταται έναντι του δανειολήπτη.

• Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται κατά δέκα έτη. Η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, σε συνδυασμό με τις άλλες ρυθμίσεις, μειώνει σημαντικά την μηνιαία δόση με άμεση θετική συνέπεια στην καθημερινότητα του δανειολήπτη και στην δυνατότητα του να παρακολουθήσει την συμβατική του υποχρέωση. Έμμεση συνέπεια αποτελεί η μηνιαία αύξηση των εσόδων του Οργανισμού, από την αύξηση των ενήμερων οφειλετών.

• Μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής

Οι άνεργοι οφειλέτες δύνανται με αίτηση τους να ζητούν από τον ΟΑΕΔ την εξαίρεση τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για 6 μήνες και συνολικά για 3 έτη, χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στο χρόνο εξόφλησης

• Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής

Σε αυτές τις ρυθμίσεις εντάσσονται όλοι οι υπόχρεοι οφειλέτες που θα καταβάλουν μέρος της οφειλής τους όπως παρακάτω:

α. Εφόσον καταβάλουν το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου, εντός πέντε ετών, δικαιούνται μείωσης 40% στο τελικό ποσό του δανείου

β. Εφόσον καταβάλουν το 80% του Τελικού Ποσού Δανείου, εντός οχτώ ετών, δικαιούνται μείωσης 20% στο τελικό ποσό του δανείου

Ως ημερομηνία έναρξης των παραπάνω χρόνων νοείται η ημερομηνία ορισμού της τελικής οφειλής από τον ΟΑΕΔ. Ο δικαιούχος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση του δικαιώματος γρήγορης αποπληρωμής και των αντιστοίχων απομειώσεων.

• Ρύθμιση ελάχιστης μηνιαίας δόσης

Δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 € και συνολικό χρέος έως 26.000 € μπορούν να καταβάλλουν έως το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (μηνιαία δόση έως 208,3 ευρώ). Επίσης, για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 € και συνολικό χρέος μεγαλύτερο των 26.000 μπορούν να καταβάλουν έως το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (μηνιαία δόση έως 291,6 ευρώ). Το 70,3% των δανειοληπτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι τόκοι υπερημερίας έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ διευκρίνισε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Μάριος Μουζάλας σε εκδήλωση στη Λάρισα για την ρύθμιση.

Σχετικές ειδήσεις