ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σεισμός» στις αγορές - Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε: Τραμπ εναντίον όλων

«Σεισμός» στις αγορές - Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε: Τραμπ εναντίον όλων

Ντόναλντ Τραμπ | Εμπορικός πόλεμος: Αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά το δόγμα «η Αμερική πρώτα απ’ όλα» εμφανίζεται πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας από σήμερα, Παρασκευή (01/06/2018) δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΑ – ΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΕΕ, ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟ

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, καθώς ερμηνεύεται ως κίνηση κήρυξης εμπορικού πολέμου ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη έχει εγείρει κύμα οργής κατά της Ουάσινγκτον.

Επί της ουσίας, οι αντιδράσεις χαρακτηρίζονται απολύτως δικαιολογημένες, καθώς η επιβολή δασμών οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση σε τιμές βασικών κατασκευαστικών υλικών, όπως είναι ο χάλυβας και το αλουμίνιο, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι τιμές σε προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα.

«Μύδροι» κατά ΗΠΑ από Μέρκελ και Μακρόν

merkel

Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη κατά της απόφασης του προέδρου Τραμπ είναι ήδη ισχυρές. Το Βερολίνο, διά στόματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τους τελωνειακούς δασμούς «παράνομους». «Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτούς τους δασμούς. Εκτιμάμε ότι είναι παράνομοι κι ότι η απόφαση επιβολής τους εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Και προστίθεται: «Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μην εξαιρέσει σε μόνιμη βάση (την Ευρώπη) θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ, η οποία είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε ενδεδειγμένα αντίμετρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση από πλευράς της Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

macron

«Εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτή την παράνομη και λανθασμένη απόφαση, που κλείνει την πόρτα για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον», είπε ο κ. Μακρόν, ο οποίος, ωστόσο, ανέφερε πως θα επικοινωνήσει άμεσα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Μέτωπο» από Καναδά και Μεξικό

trudeau

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, ήρθε από δύο χώρες εκτός της ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό. Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σχεδόν αμέσως μόλις η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τη νέα πολιτική δασμών, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 12,8 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.

Μάλιστα, ο κ. Τριντό χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της δασμολογικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντάς την ως «απολύτως απαράδεκτη».

Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και το Μεξικό, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να γνωστοποιεί την επιβολή αντίστοιχων μέτρων σε διάφορα προϊόντα «made in USA».

Ενδεικτικά, από τις αποφάσεις του Μεξικού θα επηρεαστούν οι τιμές σε ορισμένα είδη χάλυβα, αλλά και σε είδη κατανάλωσης πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα φρούτα και τα τυριά.

Τα αντίποινα, μάλιστα, κατά το μεξικανικό ΥΠΟΙΚ, «θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε».

Υπενθυμίζεται πως το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις