ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Alpha Bank: Θετικά αποτελέσματα στην οργανική κερδοφορία, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα

Alpha Bank: Θετικά αποτελέσματα στην οργανική κερδοφορία, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα

Ζημιές μετά φόρων 115,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο 2015 η Alpha Bank. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε στα 294,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 17,9% σε ετήσια βάση, κυρίως, λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εξόδων και της καλής επιδόσεως όσον αφορά τα κύρια λειτουργικά έσοδα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2015, ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε στο 33,8%, ενώ οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν στα 554 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων 202 εκατ. ευρώ, λόγω της ανατιμήσεως ισοτιμιών των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Στο τέλος Μαρτίου του 2015, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στα 21,3 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 34,6% στο τέλος Μαρτίου 2015, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 29,8%. Σε επίπεδο ομίλου, τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 199 εκατ. ευρώ, τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 125 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια καταναλωτικής πίστεως σε καθυστέρηση αυξηθήκαν κατά 230 εκατ. ευρώ Ως εκ τούτου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων του ομίλου διαμορφώθηκε στο 33,3%, 31,6% και 42,3%, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε στο 73%, 39% και 78%, αντιστοίχως.
Το πρώτο τρίμηνο του 2015, το απόθεμα των προβλέψεων αυξήθηκε κατά 426,3 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε το Δείκτη Καλύψεως Καθυστερήσεων στο 62,8% ή κατά 70 μονάδες βάσεως. Το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον όμιλο διαμορφώθηκε στα 13,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2015. Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Αποθέματος Προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ανέρχεται στο 21% στο τέλος Μάρτιου 2015.
Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου μειωθηκαν σε 36 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2015, επηρεασμένες αρνητικά από το ασταθές περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας.

Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις διαμορφωθήκαν στα 30,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2015, μειωμένες κατά 6,6 δισ. ευρώ το α ́ τρίμηνο, εκ των οποίων το 80% περίπου αφορά καταθέσεις προθεσμίας. Μετά το τέλος του α ́ τρίμηνου 2015, οι εκροές καταθέσεων βαίνουν μειούμενες και ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ έως τον Μάιο. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου και στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 138% και 137%, αντιστοίχως, στο τέλος Μάρτιου 2015.

Οι συνολικές χορηγήσεις του ομίλου προ απογειώσεων διαμορφώθηκαν στα 63,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1% το α ́ τρίμηνο, ως συνέπεια, κυρίως, της ανατιμήσεως του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα διαμορφωθήκαν στα 52,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,3 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν στα 10,2 δισ. ευρώ.

O διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε: «Τους πρώτους μήνες του 2015 συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τόσο τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητες όσο και την οργανική κερδοφορία, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό περιβάλλον. Οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εξαρτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς και την αντιστροφή της πορείας βελτιώσεως της ποιότητος του χαρτοφυλακίου, η οποία είχε διαφανεί κατά το προηγούμενο έτος. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση επαρκούς διαθέσιμης ρευστότητας, στην περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ευρωπαίων εταίρων αποτελεί προϋπόθεση για την εδραίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας του. Αυτή η εξέλιξη θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εντός του έτους και θα οδηγήσει εκ νέου την Alpha Bank σε πορεία ανακάμψεως σύμφωνα με τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας».

Σχετικές ειδήσεις