Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ν. Δροσάκης: Κοινωνία - Τέχνη, Γραμμή SOS

Ν. Δροσάκης: Κοινωνία - Τέχνη, Γραμμή SOS

Έχουν ειπωθεί τόσα… Η δράση εκλείπει. Acta non verba. Το να «κράζεις» πλέον είναι της μόδας, βοηθάει την κοινή γνώμη να εκτονώσει την οργή της. Αλλά ως εκεί. Η αμεσότητα είναι μπερδεμένη με το λαϊκισμό, η αγωγή με τη δημαγωγία, η ιδεολογία με την προπαγάνδα, η αρχαία δημοκρατία με το φασισμό. «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», είπε ο Πρωταγόρας, ενώ σήμερα κυριαρχεί το: «Πάντων ανθρώπων μέτρον χρήμα». Ζούμε τα ανάποδα.

Κάποιοι λένε: «Τι μιλούν οι καλλιτέχνες για την κρίση, να μιλήσουν οι τεχνοκράτες, οι ειδικοί οικονομολόγοι, αναλυτές, κτλ». Κι όμως ο κόσμος, περισσότερο από άλλοτε, καταφεύγει στις τέχνες, σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του. Στη χαρά και στη λύπη, στην εσωστρέφεια και στην εξωστρέφεια του. Κάτι σημαίνει αυτό.

Έτσι, καθώς το SOS της κοινωνίας, σαν σειρήνα, ηχεί ασταμάτητα και η αγγελία: «Ζητείται άνθρωπος!» είναι η μόνη που σε λίγο θα είναι αναρτημένη στις στήλες των εφημερίδων, τα ευήκοα ώτα των καλλιτεχνών, καλούνται να επανασυνδέσουν τον δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία και να ανταποκριθούν.

Πώς όμως…; «…ὧν ἕκαστος κατὰ διάνοιαν ἔχει…»

Ο Νίκος Δροσάκης είναι ηθοποιός