ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Πιθανή η παράταση του μνημονίου

Βενιζέλος: Πιθανή η παράταση του μνημονίου

Ομολογία αποτυχίας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έκανε λόγο για παράταση του μνημονίου.

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε, έτσι, πανηγυρικά τα σενάρια για «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι και διέψευσε τον ίδιο και τον πρωθυπουργό που μήνες τώρα «έβγαζαν τη χώρα από την κρίση» και «σκίζανε μνημόνια».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε δύσκολες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «το βασικό ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης».

Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν στο Παρίσι, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως αυτό «είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: «Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι η τελευταία δόση να έχει εκταμιευτεί έως τότε. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί (μέχρι τότε) θα μπορούσε να υπάρξει παράταση, όχι όμως και νέο μνημόνιο. Νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο. Δεν μπορεί να γίνει».

Ερωτηθείς για την παράταση, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα μπορούσε να έχει διάρκεια «κάποιων εβδομάδων ή μερικών ημερών».

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη της ψυχραιμίας, της συσπείρωσης και της ενότητας και «φωτογραφίζοντας» την αξιωματική αντιπολίτευσης ανέφερε ότι: «Όσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας».

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό και το πώς αυτό θα καλυφθεί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια θεωρητική συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση μετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Σχετικές ειδήσεις