ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υπόθεση Χαϊκάλη σαρώνει το παλιό στην πολιτική ζωή

Η υπόθεση Χαϊκάλη σαρώνει το παλιό στην πολιτική ζωή

Η πολιτική ζωή του τόπου, εκτός από απεχθής, από χθες το πρωί (19/12) είναι κι επικίνδυνα βρώμικη.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ο πολίτης, παρακολουθεί εμβρόντητος καταγγελίες για χρηματισμό, εκατομμύρια να πάνε και να έρχονται, υποσχέσεις, τακτοποιήσεις, εξαγορές. Και διαποτίζεται, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά, από αυτό το δηλητηριώδες κλίμα. Στο σούπερ μάρκετ χθες το απόγευμα, δυο γνωστοί μπροστά μου στο ταμείο, συζητούσαν. «Μόνο εμένα δεν θέλει να χρηματίσει κανείς», έλεγε μισοαστεία- μισοσοβαρά ο ένας. «Εσύ χρηματίζεις με τα δάνειά σου τις τράπεζες και την εφορία», απαντούσε πικρόχολα ο άλλος.

Σε αυτό το σύντομο διάλογο, καταγράφεται ανάγλυφα το λαϊκό αίσθημα. Βόρβορος, υπόκοσμος, σαπίλα. Αυτοί μας εκπροσωπούν; Αστείο πράγμα...

Περαιτέρω, το πολιτικά κρίσιμο είναι ότι δεν έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη μια ξεκάθαρη αντίληψη του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Οι καταγγελίες Καμμένου- Χαϊκάλη έγιναν το πρωί της Παρασκευής (19/12). Ο φερόμενος ως μεσάζων δήλωσε ότι όλα αυτά έιναι προϊόν μοντάζ. Η ΝΔ απειλεί με μηνύσεις, το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τον... Παπανδρέου κι ο ανυπεράσπιστος πολίτης δεν ξέρει τι να πιστέψει και τι να απορρίψει.

Αυτή η αμηχανία, όμως, μπορεί και πρέπει να γίνει πολιτικό όπλο στα χέρια όχων αισθανόμαστε ότι όλα αυτά δεν μας αφορούν, ούτε θα μπορούσαν να μας αφορούν. Μέχρι τις κάλπες –γιατί θα στηθούν, αυτό πια είναι πεντακάθαρο, στα τέλη Ιανουαρίου- πρέπει η κοινή γνώμη να έχει αποκρυσταλλώσει άποψη για το ποιος είναι ο υπεύθυνος αυτής της απίστευτης ιστορίας. Εάν είναι όντως η κυβέρνηση, τότε πέραν της προφανούς και έκδηλης πολιτικής της αποτυχίας, θα χρεωθεί κι αυτή τη σκοτεινή, απαράδεκτη επιχείρηση εκμαυλισμού βουλευτού ή βουλευτών. Αν, πάλι, αποδειχθεί στα μάτια του πολίτη ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι όπως φαίνεται με πρώτη ματιά, τότε ο πολίτης οφείλει στην κάλπη να κατανείμει τις ευθύνες αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αυτή, μπορεί και πρέπει να γίνει βαρύ πολιτικό όπλο στα χέρια του πολίτη, στα χέρια όλων ημών. Το παλιό, αυτοί όλοι μου μας έφεραν ως εδώ, αυτοί που διαχειρίστηκαν τις τύχες μας και συνολικά έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, είναι το παλιό που φεύγει και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να διαφεντεύει τις μοίρες του τόπου και τη δική μας μοίρα.

Απαλλασσόμαστε από το παλιό, αυτό είναι το μήνυμα της προσφυγής στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Κι αυτοί που έστησαν την υπόθεση η οποία ήλθε στη δημοσιότητα με τη συνέντευξη Καμμένου- Χαϊκάλη, αναμφίβολα ανήκουν στο παλιό, και μάλιστα στην απεχθέστερη, την πιο βρώμικη, αδίστακτη και καταδικαστέα πλευρά του παλιού.

Καλό είναι αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας, και την ώρα που έχουμε την ταυτότητα στα χέρια μας, και τη δίνουμε για να παραλάβουμε ψηφοδέλτια.

Σχετικές ειδήσεις