ΠΟΛΙΤΙΚΗ

New York Times: Προσεκτικός ο Τσίπρας με το χρέος και τους δανειστές

New York Times: Προσεκτικός ο Τσίπρας με το χρέος και τους δανειστές

Σκληρή αναμένεται να είναι η στάση των δανειστών, προπάντων ΕΚΤ και ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που περιγράφουν τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας ως προς τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, στην περίπτωση που αναλάβει την εξουσία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το κρισιμότερο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο Α. Τσίπρας εφόσον εκλεγεί, είναι το αν θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της Ελλάδας.

Μετά από πολλούς μήνες αντιμνημονιακής ρητορικής, ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί πίεση – στην περίπτωση που εκλεγεί – για καλύτερους όρους από τους πιστωτές, ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας που είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
Όπως πάντως, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Η χώρα θα πρέπει να πληρώσει 22,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και τόκους, ποσό λίγο υψηλότερο από αυτό που κατέβαλε για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει η Nomura η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 8 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ το 2015 εκ των οποίων τα 7,6 δις. πρέπει να καταβληθούν Ιούλιο και Αύγουστο.

Ο άλλος βασικός πιστωτής της Ελλάδας είναι το ΔΝΤ, που παραδοσιακά δεν δέχεται την αναδιάρθρωση των δανείων της. Οι πιστωτές από την ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων έτσι ώστε η Ελλάδα να μην πληρώσει σχεδόν τίποτα το 2015, αναφέρουν οι NYT.

Ως εκ τούτου οι αναλυτές πιστεύουν πως ο Τσίπρας θα κάνει πάνω κάτω τα ίδια αν έρθει στην εξουσία: Θα συνεχίσει να πληρώνει, τονίζει το δημοσίευμα των New York Times.

Σχετικές ειδήσεις