ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρωσία «άνοιξε» και μας... περιμένει!

Η Ρωσία «άνοιξε» και μας... περιμένει!

Σε στάση αναμονής το Κρεμλίνο για την τακτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Η ρωσική διπλωματική πολιτική όλο και πιο πολύ σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα. Και ο Ρώσος Πατριάρχης αισιόδοξος.

«ΧΑΜΟΓΕΛΑ» ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΛΟΓΩ Ε.Ε. ΚΑΙ ΝΑΤΟ

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Αισιόδοξοι είναι οι Ρώσοι με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά η επιθυμία τους να συνεργαστούν με την Ελλάδα, που είχε τόσες φορές πυρποληθεί από τα μνημονιακά κυβερνητικά σχήματα, θα γίνει πραγματικότα.

Σύμφωνα με πηγές του Νewsbomb σύντομα και σε επίσημο επίπεδο θα τεθεί εκ νέου σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ανανεώνοντας ακόμη και τις προτάσεις που είχαν τεθεί από ρωσικής πλευράς στο παρελθόν.

Η προηγούμενη διαδρομή των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, αν και είχε πολλές προοπτικές κυρίως σε θέματα οικονομικής πολιτικής, δυσκολεύθηκε από την τακτική του Αντώνη Σαμαρά που προτίμησε να διακόψει κάθε ουσιαστική επικοινωνία με την χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, υλοποιώντας τα σχέδια της Μέρκελ και του ΝΑΤΟ.

Όλες οι επαφές που είχε η Ρωσία με την Ελλάδα έπεσαν στο κενό λόγω της αδιαφορίας της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έκλεισε την πόρτα βαριά πίσω της.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι τελείως αποδεσμευμένη από τις έριδες αυτές που τραβούν την Ελλάδα μακριά από την Ρωσία, όμως το Κρεμλίνο είδε με πολύ καλό μάτι την επιτυχία της νέας κυβέρνησης και την άνοδό της στην εξουσία από τον ελληνικό λαό.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ακόμα και ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος, έστειλε τα θερμά του συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό:

«Τα συγχαρητήριά μου για την υψηλή θέση του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας . Τρέφουμε ελπίδα για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των αδελφικών σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του ρωσικού λαού. Τα όσα συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο απαιτούν ηγέτες με αποτελεσματικές αποφάσεις και δράση. Είμαι πεπεισμένος ότι η προσωπική σας εμπειρία και μια ισχυρή πολιτική θέση θα βοηθήσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Το ινστιτούτο στρατηγικής μελετών της Μόσχας εκθειάζει μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα αποκαλώντας τον «χαρισματικό ηγέτη».

Στα πλαίσια μάλιστα της διπλωματικής πολιτικής για την αποκατάσταση των σχέσεων ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν άργησε να ευχηθεί στη νέα κυβέρνηση καλή επιτυχία. Αρκέστηκε, όμως, μόνο στο να μιλήσει για τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πόσο ενεργητικός πολιτικός του είχε φανεί όταν τον συνάντησε ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήλωσε ότι κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στη Μόσχα.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Νewsbomb ότι σε αυτή την πρώτη φάση, η Ρωσία αν και χαρούμενη από το αποτέλεσμα, μετά από το προηγούμενο φιάσκο, παραμένει επιφυλακτική για την τακτική της νέας κυβέρνησης αναγνωρίζοντας ότι οι σκιές που την ακολουθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την αμερικανική διασύνδεση ίσως να μην αποτιναχθούν τόσο εύκολα από το «κοστούμι» του Αλέξη Τσίπρα.

Το Ρωσικό Ινστιτούτο στρατηγικής και μελετών αναφέρει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση σε εκτεταμένη αναφορά.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν στο Νewsbomb ότι η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η καινούρια ελληνική κυβέρνηση και το γεγονός ότι «ύψωσε» φωνή προς την Ε.Ε. τασσόμενη στο πλευρό της Ρωσίας, αποτιμάται θετικά, πλην όμως και πολύ επιφυλακτικά από την Μόσχα.

Σε δεύτερη ανάγνωση, τα σχόλια πολλών αναλυτών για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών θέλουν τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης να έχουν ενδεχομένως και σκοπιμότητες: «Δεν θα μπορούσαν άμεσα να έχουν στόχο να παλέψουν για να αποκαταστήσουν αυτές τις σχέσεις αφού έχουν πρώτα να δώσουν μάχες στο εσωτερικό της χώρας αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.»

Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, από την άλλη πλευρά τόνισε ότι το Κρεμλίνο ακούει τις νέες δηλώσεις, που γίνονται στην Αθήνα, όπως τις άκουγε και στο παρελθόν και ποτέ δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση τις ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις με την Ελλάδα.

Είπε μάλιστα ότι η σημερινή αλλαγή της κυβέρνησης επιτρέπει στη Ρωσία να ελπίζει ότι οι σχέσεις αυτές θα δυναμώσουν, θα αναπτυχθούν και θα αποκτήσουν νέα δυναμική, εάν υπολογισθούν οι θέσεις του νέου πρωθυπουργού.

Η Ρωσία όμως γνωρίζει καλά ότι την Ελλάδα την περιμένουν δύσκολες μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την οικονομική ημερήσια διάταξη παρά το γεγονός που η ίδια πάντα τασσόταν υπέρ των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας και από ότι αφήνει να εννοηθεί έτσι θα συνεχίσει.

Πάντως, κύκλοι και στη Μόσχα, αλλά και στην Αθήνα εκτιμούν με βεβαιότητα πως μόνο καλύτερα μπορεί να είναι τα μελλοντικά δεδομένα για τις σχέσεις των δύο χωρών με αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Γι' αυτό και υπάρχει τάση... αντιστροφής των τάσεων και προσαρμογής στη νέα πολιτική που διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, κάτι που πρώτος έσπευσε να εκδηλώσει ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος της εταιρίας των Ρωσικών Σιδηροδρόμων. Τι είπε ο κ. Γιακούνιν; Πως ακόμα και αν η Ελλάδα αποφασίσει να διακόψει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ίδιος και η Ρωσία είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών στο επίπεδο της συνεκμετάλλευσης. Οι Ρώσοι θέλουν διακαώς να αποκτήσουν μέσω της Ελλάδας μια γρήγορη γι' αυτούς πρόσβαση στη Μεσόγειο, γι' αυτό και θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον τους και για επένδυση και συνεκμετάλλευση με την Ελλάδα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις