ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Έλληνες

Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Έλληνες

Μη επέκταση των οικονομικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, αλλά ανανέωση των υφιστάμενων έως το Σεπτέμβριο, αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία» από κυβερνητικές πηγές.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ

Η Αθήνα, σε συνεργασία με άλλες χώρες, κατάφερε «να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Αποδείχθηκε σήμερα (29/1/2015) ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ».

Το ζήτημα της Ρωσίας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς, για το οποίο μάλιστα σημειώθηκε διαφωνία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ουκρανική κρίση, η οποία είναι η υπηρέτηση της ειρήνης, η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, καθώς και η εξυπηρέτηση της σταθερότητας και του εθνικού συμφέροντος της Ελλάδας.

Οι επικείμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία για την ουκρανική κρίση είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε πως δεν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση των ηγετών και έχει διαφορετική άποψη.

Με το... καλημέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην ΕΕ ότι είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τους εταίρους σε περίπτωση που αδικούν άλλες χώρες.

Όσο για τους ισχυρισμούς περί διασύνδεσης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας με τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας που κυκλοφόρησαν κυρίως σε ξένα ΜΜΕ, κύκλοι του Μαξίμου τα απέρριψαν κατηγορηματικά.

Σε νέα φάση οι ελληνορωσικές σχέσεις

Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν ιστορία στενών σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών, όπως για παράδειγμα η κοινή θρησκεία, η Ορθοδοξία.

Οι σχέσεις αυτές, ωστόσο, είχαν «παγώσει» μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου το 2009 να ακυρώσει τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, οι ελληνορωσικές σχέσεις βγαίνουν από την... κατάψυξη, γεγονός που γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία τις δύο πλευρές.

Ο Ρώσος υπουργός οικονομικών, το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ότι αν η Ελλάδα ζητήσει οικονομική βοήθεια, τότε η Ρωσία θα το εξετάσει και αυτό αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας.

«Μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε κατάσταση, γι' αυτό εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα προς τη ρωσική κυβέρνηση, οπωσδήποτε θα το εξετάσουμε, αλλά θα λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, αυτά είναι όσα μπορώ να πω», είπε ο κ. Σιλουάνοφ στο αμερικανικό δίκτυο.

To αμερικανικό δίκτυο δημοσιεύει τις σχετικές δηλώσεις στην ιστοσελίδα του υπό τον τίτλο «Η Ρωσία τείνει κλάδο ελαίας στην Ελλάδα».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σιλουάνοφ ομολόγησε ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν αρνητικά αποτελέσματα για τη Ρωσία, ωστόσο οι ρωσικές εταιρείες και το σύστημα πληρωμών κατόρθωσαν να προσαρμοστούν. «Το ρούβλι εξασθένησε, αλλά η ζωή συνεχίζεται», παρατήρησε ο Α. Σιλουάνοφ, ο οποίος εκτίμησε ότι μεγαλύτερη αρνητική επίδραση και από τις κυρώσεις είχε στη ρωσική οικονομία η πτώση της τιμής του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις