ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβει η φιλολογία γύρω απ' τον Κ. Καραμανλή...

Τι κρύβει η φιλολογία γύρω απ' τον Κ. Καραμανλή...

Τι θα επισημάνει στον Αντ. Σαμαρά...

Πώς αντιδρά ο πρώην πρωθυπουργός - Τι λέει σε έμπιστους συνομιλητές του

Είν' αλήθεια, πως το Πολιτικό Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το έχουν επισκεφτεί μετά τις εκλογές οι περισσότεροι νυν και πρώην βουλευτές της Ν.Δ. Όλων των «φυλών» και τάσεων.

Από «ορκισμένους» καραμανλικούς, μέχρι ακραιφνείς σαμαρικούς. Απ' την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι συνδικαλιστές. Απ' τον Δημ. Σιούφα μέχρι τον Απ. Τζιτζικώστα. Απ' τον Βορίδη μέχρι τον Παπαμιμίκο.

Είν' αλήθεια επίσης, ότι όλων σχεδόν η επωδός είναι «Πρόεδρε κάνε κάτι, το κόμμα βουλιάζει».

Είν' αλήθεια, ότι σχεδόν όλοι του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες, τις οποίες όμως πρωτοβουλίες ο καθένας (και η καθεμιά...) αλλιώς τις φαντάζεται...

Είν' αλήθεια επίσης, ότι στερεότυπα ο Κ. Καραμανλής συνιστά στους πάντες «ψυχραιμία» και «όχι εν θερμώ κινήσεις».

Είν' αλήθεια ακόμα, πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα να μιλά εξ ονόματός του.

Είν' αλήθεια –προσθέτουμε- ότι όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Κ. Καραμανλής δεν έχει την παραμικρή σχέση με διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία τον εμπλέκουν σε εσωκομματικές ίντριγκες. Όχι μόνο δεν κρύβεται πίσω απ' αυτά, αλλά τα αποδοκιμάζει. Και τα αποδίδει σε εσωκομματικές σκοπιμότητες, είτε της μιας πλευράς είτε της άλλης...

Είν' αλήθεια επίσης, ότι ο Αντ. Σαμαράς μόνο τον Καραμανλή φοβάται και υπολογίζει. Γνωρίζει πολύ καλά –και το λέει σε συνεργάτες του- ότι «ας φωνάζουν οι άλλοι όσο θέλουν, δεν τους φοβάμαι, αλλά αν ο Καραμανλής κουνήσει έστω το δάχτυλό του, τότε τελειώσαμε»!

Όπως έγκαιρα σας έχει ενημερώσει το Newsbomb.gr, ο Κ. Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται καθόλου να επιστρέψει στη ηγεσία της Ν.Δ.

Αυτό το έχει αποκλείσει. Και το υπογραμμίζει σε όλους τους συνομιλητές του, ακόμα και σε αυτούς οι οποίοι όταν του λένε να αναλάβει πρωτοβουλίες έχουν στο μυαλό τους μια επανάκαμψή του.

Μάλιστα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σε έμπιστους συνομιλητές του τονίζει ότι «η Ν.Δ. τελείωσε για μένα, σε ό,τι αφορά την ηγεσία της, άλλοι έχουν τώρα σειρά».

Και όταν λέει «άλλοι» εννοεί –και το λέει- στελέχη απ' τη νεότερη γενιά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει 2-3 τέτοια στελέχη...
Ωστόσο θεωρεί ότι είναι ακόμα νωρίς για να διεκδικήσουν αυτά τα στελέχη την ηγεσία.

Επίσης όταν ζητά απ' τους συνομιλητές του «ψυχραιμία» και «όχι εν θερμώ κινήσεις», γνωρίζει –και το λέει- ότι αυτό αντικειμενικά ευνοεί τον Σαμαρά και την επιδίωξή του να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος όσο περισσότερο μπορέσει.

Λέει όμως και κάτι άλλο. Ότι «αντικειμενικά το κλίμα για τον Αντώνη δεν είναι καθόλου καλό και δεν αποκλείεται να αναγκαστεί υπό το βάρος αυτού του κλίματος να θέσει ο ίδιος ζήτημα διαδοχής»!

Ο ίδιος ο Καραμανλής συνηθίζει την τελευταία περίοδο να μιλά όλο και συχνότερα για την «παράταξη» παρακάμπτοντας το όνομα του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του.

Μάλιστα δεν αποκλείει την «επανίδρυση της παράταξης» σε περίπτωση που η Ν.Δ. κινδυνέψει με διάσπαση ή ακόμα και διάλυση υπό το βάρος ενός ανεξέλεγκτου εσωκομματικού εμφυλίου.

Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση –την οποία φυσικά και απεύχεται κατηγορηματικά- θα έβλεπε μια δικιά του επανενεργοποίηση. Όχι για διεκδίκηση της ηγεσίας της παράταξης, αλλά για την εγγύηση των διαδικασιών επανίδρυσης.

Και όταν λέει «παράταξη» το εννοεί. Εννοεί δηλαδή και την επανάκαμψη στελεχών τα οποία για διάφορους λόγους βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός.

Ακόμα και στελέχη σαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ Π. Καμμένο ή τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα.

Κι όταν ερωτάται τι θα πράξει σε περίπτωση που οι περιστάσεις επιβάλουν όχι μια απλή «εγγύηση» διαδικασιών αλλά «κάτι παραπάνω», τότε και μόνο τότε δεν αποκλείει επανενεργοποίηση για ένα μεταβατικό μόνο διάστημα...

Πάντως πιστεύει ότι η κρίση που περνά τώρα η Ν.Δ. δεν θα ξεπεραστεί ούτε εύκολα, ούτε σύντομα.

Και κυρίως πιστεύει ότι πριν τεθεί θέμα ηγεσίας πρέπει να ξεκαθαριστεί η φυσιογνωμία του κόμματος.

Εκτιμά ότι έχει κάνει κακό κι έχει αποξενώσει τη Ν.Δ. απ' το χώρο και τους συμμάχους της αυτή η ακροδεξιά στροφή που επιχειρήθηκε προεκλογικά.

Και αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, θα το επισημάνει στον Αντ. Σαμαρά, στη συνάντηση που θα έχει προσεχώς μαζί του ύστερα από αίτημα του τελευταίου, τη μέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας...

Σχετικές ειδήσεις