ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αποκαλύπτει ο Βαρουφάκης σε τηλεοπτική συνέντεξη

Τι αποκαλύπτει ο Βαρουφάκης σε τηλεοπτική συνέντεξη

Με «βόμβες» ξεκίνησε η πρώτη συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό μέσο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη είπε ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν ασαφής γιατί το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τις ασάφειες στη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Είμαστε περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. "Το κάναμε σκόπιμα. Έχει δημιουργικές ασάφειες και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να περάσουν τη συμφωνία".

Οσον αφορά το πλεόνασμα, το ότι δεν αναγράφεται ακριβώς ο στόχος είναι σαν να μας λένε ότι καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα 10 χρόνια γιατί θα καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα. Δεν βάλαμε νούμερο, γιατί η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα άλλα κοινοβούλια. Για αυτό συμφωνήσαμε να το αφήσουμε free. Εγώ θα είμαι ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να το υλοποιήσει. Αν πω ένα νούμερο θα πω ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

"Η συμφωνία είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο και μπήκε στη θέση του μνημονίου" ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους είπε πως "θέσαμε βέτο σε δύο συνεχόμενα Eurogroup", κάτι που όπως υποστήριξε δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή τόνισε για άλλη μία φορά πως το μνημόνιο τελείωσε, συμπληρώνοτας πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνούσε με τους εταίρους στο προηγούμενο πρόγραμμα-μνημόνιο θα ήταν σαν να καταργούσαν τις εκλογές.

"Ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα σοφός και εξέλεξε μία κυβέρνηση που θα έλεγε "όχι". Κάτι που είπα. Το μνημόνιο τελείωσε. Είχα εντολή από το λαό να πω ότι το Μνημόνιο τελείωσε" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως τα μνημόνια απαξίωσαν κάθε έννοια μεταρρύθμισης.

Ερωτηθείς για τον ΦΠΑ, δεσμεύτηκε πως δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα, στα νησιά και στις παραμεθώριες περιοχές.

"Για πρώτη φορά γίναμε συγγραφείς του μέλλοντος"

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με τους εταίρους ανέφεφε πως πρόκειται για μία συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα για τέσσερις μήνες "Για πρώτη φορά γίναμε συγγραφείς του μέλλοντός μας" ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε πως όταν μίλησαν στην Ευρώπη για ανθρωπιστική κρίση κατηγορήθηκαν ότι πολιτικοποιούν τη συζήτηση. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο. "Αυτό το κείμενο γράφτηκε με ένα στόχο. Το τέλος του μνημονίου" ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά.

"Μου λένε μπράβο Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για ότι κάναμε" ανέφερε, μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή υποστήριξε πως τα μνημόνια που πέρασαν για μία δημοκρατία είναι συνονθύλευμα παρανομιών. "Είμαστε σε μία Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί", είπε. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε Γερμανός αστυνομικός τον ευχαρίστησε που η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει την Ευρώπη.

Μέσα στο ΣΚ θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποκάλυψε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει η κυβέρνηση έτοιμο το μονοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σχετικά με τη συμφωνία και ερωτηθείς για τις δευσμέσεις της κυβέρνησης απάντησε πως αυτό το κείμενο δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα δεσμεύτηκε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα γίνει, ενώ αποκάλυψε πως "θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλλαν" διευκρίνισε.

Η συμφωνία είναι μεταρρυθμιστικό κείμενο και μπήκε στη θέση του μνημονίου, είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από το ευρώ.

Δεν έχω αστυνομικό, αν αποκτήσω θα παραιτηθώ

Σχετικά με την ασφάλεια που πρέπει να έχει ως υπουργός αποκάλυψε πως δεν έχει αστυνομικό να με φυλάει. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αν αποκτήσει θα παραιτηθεί.

Σχετικές ειδήσεις