ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η σύμβαση για συζήτηση, αλλά όχι για ψηφοφορία

Στη Βουλή η σύμβαση για συζήτηση, αλλά όχι για ψηφοφορία

Η σύμβαση δεν χρειάζεται επικύρωση διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς είναι – όπως ισχυρίζονται – επέκταση της προηγούμενης.

ΟΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Του Κώστα Τσιτούνα

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από τη δανειακή σύμβαση και τις αντικρουόμενες απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι η σύμβαση θα έρθει τελικώς για συζήτηση στη Βουλή, αλλά όχι για ψηφιση.

Όπως λένε τα στελέχη της κυβέρνησης «θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις. Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις».
Το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου για να μην τεθεί σε ψηφοφορία η σύμβαση, είναι πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Μάλιστα από την κυβέρνηση βλέπουν πίσω από το αίτημα για ψήφιση της σύμβασης και σχέδιο κατά της χώρας. Όπως λένε χαρακτηριστικά από το Μαξίμου: «Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση».

Όπως μάλιστα ισχυρίζονται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού: «Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη. Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» και φέρνουν ως παράδειγμα το γερμανικό Κοινοβούλιο – που όπως λένε - δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα οι επιτελείς του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι κεντρικός στόχος (και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος (το μνημόνιο δηλαδή) εκτιμούν ότι ο στόχος επιτεύχθηκε.

Σ' ότι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) τονίζουν ότι η χώρα πήρε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό.
Από εκεί και πέρα ο στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκύψει μια νέα συμφωνία τον Ιούνιο που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας.

Συνεπώς – σύμφωνα πάντα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον - η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη βουλή.