Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας

Newsbomb

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις δόσεις που χρωστάμε στα ομόλογα και το ΔΝΤ», διαβεβαίωσε χθες, Δευτέρα (02/03) ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Star («στον ενικό»,) ενώ μίλησε και για την αναδιάρθρωση του χρέους που αποτελεί το μεγάλο θέμα διαπραγμάτευσης των επόμενων μηνών αφού από αυτήν εξαρτάται η πραγματική έξοδος της χώρας από την κρίση. Αναφέρθηκε στο πρώτο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που κατατίθεται σήμερα, Τρίτη (03/03) με πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και στα σχέδια της κυβέρνησης για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα μέχρι το τέλος της τετράμηνης παράτασης, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι στις 9 Φεβρουαρίου θα πάει στο Eurogroup με έξι μεταρρυθμίσεις για να επιλεγούν αυτές που θα προχωρήσουν άμεσα.

Ωστόσο διαχώρισε το χρέος προς την ΕΚΤ, η οποία είναι υποχρέωσή μας τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Όπως σημείωσε το χρέος 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ που «ωριμάζει» μετά τον Ιούνιο, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης και όπως ανέφερε «είναι αναμενόμενη η στάση του κ. Σόιμπλε που τον ξενίζει επειδή δεν του αρέσει να λέω ότι κάποια μέρη του ελληνικού χρέους πρέπει να αναδιαρθρωθούν».

Άλλο η συμφωνία γέφυρα άλλο το μνημόνιο

«Αυτό που πετύχαμε με τη συμφωνία γέφυρα», είπε, «είναι η σταθεροποίηση να έχουμε 4 μήνες ανάσας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το μέλλον της σχέσης μας την ώρα που η Ελλάδα μεταρρυθμίζεται. Πετύχαμε να διαχωρίσουμε τη δανειακή σύμβαση με τους όρους με τους οποίους ήταν συνδεδεμένη αφού πλέον θα κριθούμε από τις μεταρρυθμίσεις που τώρα συντάσσουμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις μεταρρυθμίσεις μας είναι οι ανθρωπιστική κρίση, οι συλλογικές συμβάσεις είναι αυτά στο μνημόνιο;», είπε.

«Η μεγάλη μας επιτυχία είναι η ασάφεια» επανέλαβε «γιατί τώρα δεν είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω υφεσιακά μέτρα. Συμφωνήσαμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας, και ότι και τα επόμενα χρόνια δεν θα πρέπει να πετύχουμε πλεόνασμα 4,5% αλλά θα πρέπει να πετύχουμε «κατάλληλα» πλεονάσματα, μετά από μια επανεξέταση με βάση τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα» τόνισε. Η λέξη «κατάλληλα», όπως εξήγησε «είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς σταματάει την αυτοματοποιημένη λιτότητα και αποδεικνύει ότι κερδίσαμε το δικαίωμα στη διαπραγμάτευση. Η Ευρώπη δεν μας αναγνώριζε το δικαίωμα να έχουμε λόγο στο πρόγραμμά μας. Παλέψαμε για να μην ισχύει αυτό πια και το πετύχαμε. Στοχεύουμε τώρα σε πλεόνασμα 1-1,5% φέτος με το δικό μας πρόγραμμα».

Αναδιάρθρωση

«Όσο και να ασκούμε κριτική στην Ευρωζώνη δεν γίνεται πια να βγούμε γιατί το μονοπάτι που μας πήγε μέσα δεν υπάρχει πια. Πρέπει να ανασχεδιάσουμε την Ευρωζώνη και με δικά μας επιχειρήματα και με τις δικές μας προτάσεις. Η αναδιάρθρωση του χρέους εντός ευρωζώνης είναι η μόνη λύση», εξήγησε. «Πρώτα πρέπει να κάνουμε αναδιάρθωση και μετά να πάρουμε νέα δάνεια» διεκρίνισε.

«Η αντίδραση από το Βερολίνο είναι αναμενόμενη, η συζήτηση όμως για την αναδιάρθρωση θα γίνει. Εχω δεσμευθεί όμως να μην χρησιμοποιήσουμε τη λέξη κούρεμα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Η ιστορία θα δείξει αν διαπραγματευτήκαμε με επιτυχία. Δεν πήραμε χρήματα γιατί δεν ακολούθησα το δόγμα Παπακωνσταντίνου το υπέρ πάντων η επόμενη δόση, γιατί αυτό μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα. Το 2010, αντί να κάνουμε πρώτα αναδιάρθρωση και μετά να πάρουμε δάνεια, πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία και το προσθέσαμε στα προηγούμενα δάνεια, κάτι που ήταν καταστροφικό. Λένε να μαζέψουμε τα δικά μας... Δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα δικά μας όσο η Ευρωζώνη τελεί υπό άρνηση για τον λόγο για τον οποίο μπήκε σε κρίση εμείς έτσι, δεν θα μπορέσουμε όσο και να μεταρρυθμιστούμε να ορθοποδήσουμε. Χρειαζόμαστε ένα New deal για την Ευρώπη και μακάρι να αρχίσει από το Βερολίνο. Η κα Μέρκελ θα μπορούσε να ξεκινήσει την αναδόμηση της Ευρωζώνης με ένα μεγάλο Σχέδιο Μέρκελ σαν άλλο σχέδιο Μαρσάλ», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Άλλο τρόικα άλλο οι θεσμοί

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως άλλο είναι η τροίκα και άλλο οι θεσμοί. «Δεν είναι η διαφορά στη λέξη. Η τρόικα ήταν ένα επιτελείο τεχνοκρατών, μεγαλοϋπαλλήλων που ερχόταν με αποικιακή λογική στα υπουργεία και επέβαλαν το τοξικό πρόγραμμα του μνημονίου. Αυτό τελείωσε. Τους θεσμούς την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ θα τους έχουμε και θα μας ελέγχουν αλλά με βάση την αξιολόγηση ενός δικού μας προγράμματος και όχι του μνημονίου».

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης, αφού τον χαρακτήριξσε απαράδεκτο φόρο, τόνισε πως "μπορεί να αλλάξουμε συντελεστή σε κάποιο ΦΠΑ αλλά δεν θα το προσέξουμε γιατί θα είναι ήσσονος σημασίας, θα είναι μόνο μια κίνηση καλής θέλησης. Δεν θα είναι ούτε στα φάρμακα ούτε στα τρόφιμα''.

Για την Ανάπτυξη

«Μέχρι τώρα εξασφαλίσαμε σταθερότητα και ότι δεν θα πρέπει να επιβάλω υφεσιακά μέτρα. Τα αναπτυξιακά μέτρα είναι το θέμα της διαπραγμάτευσης για την μετά τον Ιούνιο εποχή. Η Ευρωζώνη δεν έχει βρει το βηματισμό της για να δώσει έναυσμα για ανάπτυξη και επενδυσεις πουθενά.

Στην επόμενη διαπραγμάτευση θα απαιτήσω να λυθεί μια εξίσωση με τρεις αγνώστους, που η λύση της θα ειναι η ανάπτυξη. Πρέπει να βρεθεί ποιο πρέπει να είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, σε σχέση με τη διάρθρωση του χρέους και με τις επενδύσεις-αποταμιεύσεις. Αν έχουμε επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις κατά 4-6%, και μια διάρθρωση του χρέους διασυνδεδεμένη με την ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα που δεν θα πνίγει την οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη».

Τα αναπτυξιακά μέτρα είναι απαραίτητα όχι μόνο για μας αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για την ανάπτυξη στην Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας από το βραχνά του Δημοσίου. "Πρέπει να διευκολύνουμε τις ατομικές επιχειρήσεις των νέων τα start-ups, να σταματήσουν οι αιτήσεις, να μη χρειάζεται να πληρώνουν ασφαλιστικά ταεμεία για 1-2 χρόνια και γενικά να απαγορεύεται το Δημόσιο να ζητά από τον πολίτη πληροφορίες που υπάρχουν κάπου αλλού στο Δημόσιο. Αυτά είναι τα μικροοικονομικά αναπτυξιακά μέτρα που είναι όμως σημαντικά για τους νέους ανθρώπους".

Επενδύσεις

Παράλληλα, επισήμανε πως "χρειαζόμαστε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ευρωπαϊκό το οποίο όμως δεν πρέπει να περνάει από υπουργεία αλλά να περνάει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και από μια Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα στην οποία θα μπορούσε να ενταχθεί ένα μέρος του δημόσιο πλούτου και να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις.

«Εχουμε δημόσια περιουσία που δεν έχει αναδειχθεί. Θέλουμε να την αναδείξουμε με συμπράξεις και να ενταχθούν στην αναπτυξιακή τράπεζα ώστε να μπορεί η τράπεζα να αντλεί πόρους και να ρίχνει τη ρευστότητα στην οικονομία. Θέλω να αυξηθεί η ζήτηση μέσα από τις επενδύσεις. Πρέπει όμως να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά, αυτό πρέπει να γίνει για όλους.

Η ΕΤΕΠ να διοχετεύει ιδιωτικό χρήμα στις επιχειρήσεις. Μπορεί να γίνει με μια ποσοστική χαλάρωση πιο αποτελεσματική, η ΕΤΕΠ να εκδίδει τα δικά της ομόλογα και η ΕΚΤ να ειναι έτοιμη να αγοράζει αυτά τα ομόλογα στην περίπτωση που ανέβουν τα επιτόκια τους. Οι επενδύσεις είναι το μοναδικό αντίδοτο στην ανεργία. Ταυτόχρονα τα κέρδη της αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορούσαν να κατευθύνονται ακολούθως στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ανθρωπιστική κρίση-ΕΝΦΙΑ-Φόροι

Σχεχικά με το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, ο οποίος κατατίθεται σήμερα, Τρίτη, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «εισάγονται μια σειρά από μέτρα καταπολέμησης της απόλυτης φτώχειας, της πείνας της έλλειψης στέγης και της έλλειψης ενέργειας, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ που είναι απειροελάχιστο ποσό στο πλαίσιο της ηθικής υποχρέωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Όπως είπε έχουν βρεθεί πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα και από εξοικονομήσεις στο πλαίσιο των υπό ανάθεση διαγωνισμών. Επίσης είναι σε συζητήσες με την Κομισιόν για την περαιτέρω χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει ο νόμος και να βελτιωθεί κάτι που μπορεί να γίνει σε 2-3 μήνες, και μέχρι τότε θα ισχύει ο υπάρχων νόμος.

"Το 23% ΦΠΑ είναι απαράδεκτο, πρέπει να φτάσει στο 15% και να πληρώνεται" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις λίστες με τους φοροφυγάδες, σημείωσε ότι έχουν ενοποιηθεί όλες οι λίστες και «σύντομα θα μπορούμε να κινηθούμε εναντίον όσων μετέφεραν χρήματα για τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί, ενώ θα εξετάσουμε την εθελοντική νομιμοποίηση όσων αποφασίσουν να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν γι αυτά. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα καθοριστεί σταθμίζοντας πολλούς παράγοντες αλλά θα πρέπει να αποτελεί και κίνητρο».