ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη της Συνόδου Κορυφής και τα μηνύματα Ομπάμα και Τσίπρα

Η μάχη της Συνόδου Κορυφής και τα μηνύματα Ομπάμα και Τσίπρα

Λίγες ώρες πριν την εξαμερή συνάντηση κορυφής στο περιθώριο της Συνόδουκαι ενώ κορυφώνονται οι πιέσεις των περισσοτέρων ευρωπαίων αξιωματούχων για υποχώρηση της κυβέρνησης πίσω και από τα προβλεπόμενα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, είχαμε δύο σημαντικά μηνύματα τα οποία θα παίξουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα προς την καγκελάριο Α. Μέρκελ που αποτελεί μια νέα παρέμβαση και δείχνει το δρόμο μιας "πολιτικής συμφωνίας" μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

Και το μήνυμα τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που διαμήνυσε ότι δεν κάνει πίσω σε όσα έχει εξαγγείλει και θα προχωρήσει σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και το μήνυμα της ευρύτατης πλειοψηφίας της Βουλής των Ελλήνων που έδωσε θετική ψήφο στα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης την ώρα που ο εκπρόσωπος της Κομισόν Κοστέλο ζητούσε να μην ψηφιστούν χαρακτηρίζοντας μια τέτοια ενέργεια μονομερή.

Η παρέμβαση...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στην κυρία Μέρκελ την ανάγκη "να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις με στόχο την την Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στην ζώνη του ευρώ".

Το μήνυμα αυτό αποτελεί συνέχεια ουσιαστικά των δηλώσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τούσκ ο οποίος αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ τόνισε ότι "έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -ως ατύχημα ή ό,τι άλλο- είναι ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί».

Χωρίς να μείνει μόνο στις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις έθεσε ευθέως το θέμα γεωστρατηγικά:

«Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί σε γεωπολιτικό πλαίσιο...μια τόσο δραματική πράξη, όπως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ήταν καταστροφή», τόνισε.

Το βιολί των απειλών...

Βέβαια αυτές οι παρεμβάσεις συνυπάρχουν με το γαϊτανάκι των συνεχόμενων δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων που ουσιαστικά εκβιάζουν, ορισμένοι απροκάλυπτα, την ελληνική κυβέρνηση απειλώντας με χρηματοδοτική ασφυξία, αν δεν αποδεχθεί μνημονιακά μέτρα.

«Παραμένω ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συνεχίζοντας να τηρεί μια σχετικά μετριοπαθή στάση.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσει το "πρόβλημα" που όπως λένε δημιουργεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όσον αφορά την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της στην ΕΕ.

Άλλοι είπαν ότι το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στον Γιάνη Βαρουφάκη, που δεν είναι μέλος του κόμματος παρότι εξελέγη με το ψηφοδέλτιό του. Επικαλούνται τις τριβές της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Γερμανία για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και την πρόσφατη σύγκρουσή του με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Διπλή μάχη...

'Ολα βέβαια θα κριθούν στην σημερινή εξαμερή συνάντηση (όπου εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, θα συμμετάσχουν επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και οι Ντ.Τούσκ και Γ.Ντάϊσεμπλουμ) και βέβαια στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα με την Α. Μέρκελ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε και πέτυχε την εξαμερή συνάντηση στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής για να κρατήσει ζωντανή την προσπάθεια πολιτικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και να διατηρήσει το ελληνικό ζήτημα μακριά από τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και για να μην φτάσει κατευθείαν στο Βερολίνο, σε ένα τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ μέσα στο κακό κλίμα που καλλιεργούσαν Γερμανοί και άλλοι επίσημοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Σχετικές ειδήσεις