ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Το φυτίλι κάηκε – Έκρηξη απόψε τη νύχτα

Σύνοδος Κορυφής: Το φυτίλι κάηκε – Έκρηξη απόψε τη νύχτα

Γύρω στα μεσάνυχτα απόψε (19/03/2015), θα ξέρουμε αν η χώρα πέρασε το Ρουβίκωνα και πάει σε μία νέα εποχή (με έξοδο από την ευρωζώνη, δραχμή, ανατροπή των πάντων) ή παραμένει στο ευρώ, εφαρμόζοντας σκληρές αποφάσεις των θεσμών, δηλαδή της τρόικας.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή, εάν επικρατήσει το καλό ή το κακό σενάριο (δηλαδή παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ή έξοδός της), παρόλο που όλες οι χώρες της Ευρώπης, οι θεσμοί και οι ΗΠΑ θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Οι τελευταίες πληροφορίες του Newsbomb.gr από Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, είναι οι εξής:

1. Ο Τσίπρας θα συναντήσει ένα συμπαγές, αρραγές, εχθρικό μέτωπο, στη σημερινή συνάντησή του με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ. Η γραμμή Σόιμπλε έχει επικρατήσει πλήρως και οι έξι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσουν και εγγράφως από τον Τσίπρα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, από αύριο κιόλας το πρωί, αλλά και πλήρη έλεγχο κάθε κυβερνητικού μέτρου από τους εκπροσώπους των θεσμών, που παραμένουν στην Αθήνα. Αυτοί, ή θα φύγουν αμέσως, αν φτάσει σε αδιέξοδο η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, ή θα πιάσουν πάλι αμέσως δουλειά στην Αθήνα, αλλά με σύνθεση της παλιάς, γνωστής τρόικας του ανεκδιήγητου Τόμσεν.

2. Πολιτική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας (όπως είναι ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα) δεν θα υπάρξει ούτε σήμερα ούτε τη Δευτέρα στο Βερολίνο, με το ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ, το οποίο όμως εξαρτάται εν πολλοίς από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με τους έξι. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά απόψε, ίσως το ραντεβού της Δευτέρας αναβληθεί.

Η πολιτική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας δεν γίνεται δεκτή από τη Γερμανία, γιατί στην περίπτωση αυτή, όπως πιστεύουν οι σύμβουλοι της καγκελαρίου, αποδυναμώνεται ο κυβερνητικός συνασπισμός Μέρκελ-Σοσιαλδημοκρατών στα μάτια των Γερμανών ψηφοφόρων και παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση των προγραμμάτων λιτότητας, που ήδη εφαρμόζονται σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, ακόμη και στη Γερμανία.

3. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερωθεί και θα ειδοποιηθεί με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι αν δεν συμφωνήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου (αλλά χωρίς τις ασάφειες Βαρουφάκη), τότε η Ελλάδα μετά το τέλος Μαρτίου θα μείνει από ρευστότητα, θα αναγκαστεί να κάνει στάση πληρωμών τουλάχιστον για το δημόσιο χρέος της, άρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε πτώχευση και εκτός ευρώ, δηλαδή σε ένα Grexit. Κάτι τέτοιο, όμως, –όπως θα αναλύσουν οι Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ στη σημερινή συνάντηση- δεν θα συγκλονίσει την Ευρώπη, γιατί, τους όποιους οικονομικούς κραδασμούς, θα καλύψει η ΕΚΤ με το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, που έχει αποφασίσει ήδη να ρίξει στην ευρωπαϊκή αγορά, για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

4. Απόψε το βράδυ δεν θα μπουν σε λεπτομερή συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα στην Ελλάδα, αλλά στο τραπέζι θα τεθούν, έστω και γενικόλογα, βασικά θέματα, όπως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, η άμεση αξιοποίηση κρατικής περιουσίας (αεροδρόμια, λιμάνια, ορυκτός πλούτος), η μη επαναπρόσληψη ούτε ενός απολυμένου υπαλλήλου από το δημόσιο και το «κράτημα» του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις.

5. Εάν προχωρήσει σε διαβεβαιώσεις για άμεσα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας, θα του ζητήσουν αυτά να αποτυπωθούν, πριν τελειώσει η σύσκεψη, και εγγράφως και να ανακοινωθούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου.

Με λίγα λόγια, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνος του απέναντι στους κορυφαίους 6 της Ευρώπης, θα προσπαθήσει να περάσει την πολιτική λύση του προβλήματος της Ελλάδας, την άμεση χρηματοδότηση της χώρας, η οποία αντέχει οικονομικά μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, τη λήψη κάποιων ευεργετικών μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση και τη στήριξη της χώρας μας από την ΕΚΤ μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θα παραδοθεί ένα πλήρες, κοστολογημένο πρόγραμμα μέτρων, για την επόμενη πενταετία στο Eurogroup.

Ένα από τα βασικά όπλα του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνάντηση είναι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή στην περιοχή, λόγω ισλαμιστών, μεταναστών και Ουκρανίας, ελπίζοντας ότι θα πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι μία Ελλάδα μόνη της και απομονωμένη, μπορεί να μετατραπεί σε πύλη για την κόλαση των φανατικών του Ισλάμ, για όλο τον κόσμο. Με λίγα λόγια, σε μερικές ώρες το φυτίλι θα έχει καεί και η έκρηξη θα γίνει προς το καλό ή το κακό για την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις