ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία με την ψυχή στο στόμα

Συμφωνία με την ψυχή στο στόμα

Μικραίνει συνεχώς η απόσταση απόψεων ελληνικής κυβέρνησης και Brussels Group (δηλαδή των θεσμών) όσο περνούν οι ώρες και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Βασικά θέματα του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, όπως ήταν τα εργασιακά, οι μειώσεις συντάξεων, η γενική αύξηση ΦΠΑ, η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και άλλα υφεσιακά μέτρα για τα οποία έθετε βέτο η ελληνική πλευρά, ξεπεράστηκαν στις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου και γίνεται φανερό πλέον ότι προχωράμε για μία συμφωνία με έντιμες υποχωρήσεις και των δύο πλευρών.

Για την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, βασική διαφωνία για τις δύο πλευρές παραμένει η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και για το 2015 με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε μία τροποποίησή του, ώστε η μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από ότι πέρυσι για να μειωθούν οι υποχρεώσεις των μικρών ιδιοκτητών.

Όμως είναι αδύνατο η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει μέχρι την Τετάρτη το πρωί ώστε να προχωρήσουμε σε συνεδρίαση του Euroworking Group και αμέσως μετά του Eurogroup για να ξεκλειδώσει η παροχή ρευστότητας στη χώρα μας.

Από την Πέμπτη όλα κλείνουν για τους θεσμούς λόγω του Καθολικού Πάσχα την ερχόμενη Κυριακή και έτσι οι τελικές εξελίξεις για τη χώρα μας μετατίθενται για την Εβδομάδα των Παθών, γεγονός που σημαίνει ότι λεφτά θα μας στείλουν την τελευταία στιγμή (εκεί κατά τις 9 – 11 Απριλίου) για να έχουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ εκείνες τις ημέρες.

Αυτή τη «συμφωνία με την ψυχή στο στόμα» την περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς γίνεται κάτω από το δόγμα Σόιμπλε που είναι «φέρτε τους σε αδιέξοδο, στο τελευταίο όριο αντοχής τους και μετά δώστε τους χρήματα με το σταγονόμετρο».

Άρα πιστωτικό γεγονός δεν θα έχουμε, οι δόσεις θα πληρωθούν κανονικά από την Ελλάδα στο ΔΝΤ, όπως κανονικά θα γίνει και η ανανέωση των ομολόγων, αλλά ο Γολγοθάς που πρέπει να ανέβει η ελληνική κυβέρνηση δεν τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε θα έχουμε την οριστική διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, με πολύ πιθανή λύση τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους.

Σχετικές ειδήσεις