ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνάκης: Θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις ενός δίκαιου συμβιβασμού

Κορωνάκης: Θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις ενός δίκαιου συμβιβασμού

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει. "Όχι στην νέα λιτότητα, αλλά θα παραμείνουμε στο ευρώ, νοικοκυρεύοντας την οικονομία"», τιτλοφορεί η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» συνέντευξη με τον νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη.

«Σεβόμαστε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, όπως και την εντολή του λαού μας. Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις αποτελεί μόνο την τεχνική πλευρά της συμφωνίας. Και καμία δεν αφορά την λιτότητα» υπογραμμίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει επαφές, σήμερα στη Ρώμη, με στελέχη της ιταλικής Αριστεράς και θα πάρει μέρος, το απόγευμα, σε δημόσια συζήτηση σε αίθουσα δίπλα στην ιταλική Βουλή.

«Δεν προβλέπονται περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ούτε απολύσεις. Αντιθέτως, υπάρχουν μέτρα για να μπει και πάλι σε τάξη και να ορθοποδήσει το δημόσιο: έλεγχος της φοροδιαφυγής και καταπολέμηση της μαύρης αγοράς», προσθέτει ο Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση, με τη συμφωνία αυτήν παίζεται η αξιοπιστία μας και εκείνη της Ευρώπης. Διότι για να βρεθούν λύσεις χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, επίσης, ότι «η συμφωνία με τον κ. Σαμαρά προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα του 3%, ενώ με τη νέα κυβέρνηση ξεπερνά μόλις το 1%. Πρόκειται για πραγματική επιτυχία».

Σε σχέση δε με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σημειώνει:

«Θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις ενός δίκαιου συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχουμε τέσσερις μήνες για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να επαναδιαπραγματευθούμε, τον Ιούνιο, μια οριστική λύση. Με την επίγνωση ότι δεν θα είναι μια εύκολη πορεία».

Ο κ. Κορωνάκης απαριθμεί τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, αναφέροντας ότι η τρόικα ως εξωθεσμικό όργανο δεν υπάρχει πια, διεθνοποιήθηκε το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε οικονομική στήριξη δύο δισ. ευρώ για την αντιμετώπισή της και δεν πρέπει να ολοκληρωθούν τα μνημόνια της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε ερώτηση της «Λα Ρεπούμπλικα» αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να μείνει ενωμένος, ο γραμματέας του απαντά:

«Όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν έναν εριστικό ΣΥΡΙΖΑ, σε δύσκολη θέση, θα απογοητευθούν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό μας, αλλά δεν τις κρύψαμε ποτέ, ξέρουμε να προχωρούμε μαζί, σκεπτόμενοι το συμφέρον του λαού μας».
Αναφορικά δε με τον υπουργό Οικονομικών προσθέτει ότι «η επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη δεν είναι αισθητική αλλά πολιτική, διότι στόχος είναι να πληγεί αυτό που αντιπροσωπεύει. Ο Βαρουφάκης δεν μιλά μόνον εξ ονόματός του, τα όσα λέει είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει ότι «μέχρι τώρα οργανώθηκαν μόνο κινητοποιήσεις προς στήριξη της κυβέρνησης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» και ότι «η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης του 60% των πολιτών, κάτι που αποτελεί και πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

Ο Τάσος Κορωνάκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, «διότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ» και εκτιμά πως «η Ισπανία και η Ιρλανδία, με νέες κυβερνήσεις, θα βοηθήσουν στον επανασχεδιασμό της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, τέλος, υπογραμμίζει ότι «δημιουργούνται νέες προοπτικές», με αναφορά στη μαζική κινητοποίηση του συνδικάτου Fiom Cgil, του περασμένου Σαββάτου.

Σχετικές ειδήσεις