ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Επιδιώκουμε μια νέα σχέση με τη Ρωσία

Τσίπρας: Επιδιώκουμε μια νέα σχέση με τη Ρωσία

Κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στη Ρωσία, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, τάσσεται ευθέως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass,την οποία παραχώρησε ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά». Παράλληλα, εκτίμησε πως υπάρχουν ελπίδες να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας-Ρωσίας) σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά της αγαθά στη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιδείνωση στις σχέσεις (των δύο χωρών), από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αποτρέψει τις παράλογες κυρώσεις στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτού του εμπάργκο και για τα ελληνικά προϊόντα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ελληνική οικονομία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ που «σχεδόν θεωρούσε δεδομένη την ελληνική θέση για τις κυρώσεις. Του τηλεφώνησα, όπως και στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα "μη θεωρείτε τη θέση της Ελλάδας ως δεδομένη, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στη χώρα. Θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε τέτοιες αποφάσεις"».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μια ξεκάθαρη άποψη για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Είμαι της άποψης ότι χρειάζεται διάλογος και διπλωματία. Θα πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα». Συνάμα, επισήμανε πως ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική».

«Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η συμφωνία του Μινσκ ήταν μια σημαντική επιτυχία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί η ένταση στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι στην πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής, τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες, είπε στους συναδέλφους του: «Πείτε μου πώς φαντάζεστε την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη; Τη φαντάζεστε με τη Ρωσία απέναντί μας ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης;».

Και συνέχισε: «Δεν έλαβα απάντηση από πολλούς. Νομίζω όμως ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Σχετικές ειδήσεις