ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε: Εκταμίευση και χωρίς το 100% των μέτρων από την Ελλάδα

Σόιμπλε: Εκταμίευση και χωρίς το 100% των μέτρων από την Ελλάδα

Τις... καλές του είχε, στην Ουάσινγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μπορεί να επιμένει στη σκληρή και αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να εκταμιευτούν χρήματα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσιάσει πειστικές προτάσεις, εμφανίστηκε ωστόσο διατεθειμένος να κάνει τα στραβά... μάτια στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το 100% των μέτρων.

«Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα εάν θέλει την εκταμίευση της δόσης, όχι σε βαθμό 100% αλλά τουλάχιστον σε γενικές γραμμές. Ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα να εκπληρώσει το 100% των όσων της ζητούνται», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του Γιάνη Βαρουφάκη δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά πώς θα κάνει την οικονομία της χώρας του πιο ανταγωνιστική.

«Το πρόβλημα σήμερα είναι πως πρέπει να κινηθούν με ένα τρόπο ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο αποτελεσματική», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι σαφώς το πιο δύσκολο σε σχέση με αυτό άλλων χωρών.

«Είναι δύσκολο να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι κληροδοτημένα. Αυτές είναι οι πραγματικές προκλήσεις της Ελλάδας και δεν πρέπει να κατηγορεί τους Ευρωπαίους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης πως, «αν η Ελλάδα μπορέσει να βρει να δανειστεί από αλλού χρήματα, στο Πεκίνο, τη Μόσχα και αλλού, μπορεί να τα πάρει».

Παράλληλα, αφού επανέλαβε τη θέση του, ότι αν η Ελλάδα δεν επιθυμεί χρήματα από τους δανειστές της, κανείς δεν θα την αναγκάσει να τα πάρει, είπε χαριτολογώντας πως δεν θα άλλαζε τη θέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα είναι αντιμέτωπη με δύσκολες προκλήσεις. Δεν θα άλλαζα ποτέ τη θέση μου με εκείνον», υπογράμμισε.

Κληθείς, δε, να διευκρινίσει τις χθεσινές τους δηλώσεις για απουσία ενδείξεων μετάδοσης σε περίπτωση Grexit και το εάν εννοούσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να χάσει ένα κράτος-μέλος, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αρνητικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε οτι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή ελάφρυνσης χρέους, οι νομισματικές μεταβιβάσεις ξανά και ξανά δεν θα βοηθήσει μία χώρα να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη επίδοση της οικονομίας της.

Όπως υποστήριξε, τέλος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της σημερινές προκλήσεις, μόνο εάν τα μέλη της έχουν ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες.

Σχετικές ειδήσεις