ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δ. Βίτσας πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια

Ο Δ. Βίτσας πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια

Ο Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν την Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς μνημονίων, με το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να βρίσκεται πιθανότατα πολύ ψηλά στον κατάλογο των μαρτύρων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Δημήτρη Βίτσα θα κληθούν πρόσωπα που έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις για τα δημόσια οικονομικά.

«Η αλήθεια είναι λυτρωτική. Θα διερευνήσουμε ως το κόκκαλο ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες και θα τις αποδώσουμε στο βαθμό που μπορούμε», είπε ο κ. Βίτσας, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα κληθούν, κατά προτεραιότητα σε ακρόαση, οι μάρτυρες-κλειδιά, τα πρόσωπα δηλαδή που έλαβαν αποφάσεις και άρα μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της την Επιτροπή. Ερωτηθείς ειδικώς για το αν θα κληθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είπε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του στο Ειδικό δικαστήριο έκανε αναφορές για το Μνημόνιο, που αξίζει να διερευνηθούν.

Στην επόμενη συνεδρίαση θα αποφασιστεί εάν οι εργασίες της επιτροπής θα είναι δημόσιες ή όχι.

Αντιπρόεδρος της επιτροπής εξελέγη η Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ) και γραμματέας ο Νεκτάριος Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ εισηγητές από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από τους βουλευτές: Δ.Βίτσα, Νίνα Κασιμάτη, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Κ.Λαπαβίτσα, Νεκτ.Σαντορινιό, Αντ.Συρίγο και Γ.Ψυχογιό από τον ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Αθανασίου, Σ.Αναστασιάδη, Μ.Βορίδη, Χρ.Σταϊκούρα από τη Νέα Δημοκρατία, Γ.Γαλέο από τη Χρυσή Αυγή, Γ.Αμυρά από το Ποτάμι, Ν.Καραθανασόπουλο από το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Δ.Καμμένο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Α.Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προσδιορίστηκε για την Πέμπτη 14 Μαΐου.

Σχετικές ειδήσεις