ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης για Στουρνάρα: Δεν θα μείνει τίποτα ατιμώρητο

Λαφαζάνης για Στουρνάρα: Δεν θα μείνει τίποτα ατιμώρητο

Για το ρόλο του στο κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας εγκάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας πως «όλα θα εξιχνιαστούν σε βάθος και θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές».

Ο κ. Λαφαζάνης, τόνισε αναφερόμενος στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας: «Θα εξιχνιαστούν όλα τα εγκλήματα και θα αποδοθούν ευθύνες στο έγκλημα της ΑΤΕ. Ο μέγας, ο ανεξάρτητος διοικητής σήμερα της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Έκρινε σε μια νύχτα μη βιώσιμη την ΑΤΕ. Τον είχαμε ρωτήσει τότε με ποια στοιχεία. Δεν τα έφερε στη Βουλή ποτέ».

Σε παρέμβαση του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Λαφαζάνης προειδοποίησε μάλιστα ότι θα διερευνηθεί πλήρως για πολιτικές και ποινικές ευθύνες και δεν θα μείνει ατιμώρητο «όχι μόνο το μέγα αυτό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Η Τράπεζα Πειραιώς πήρε προίκα την καλή ΑΤΕ. Οι απαιτήσεις των πιστωτών πήγαν στην Τράπεζα Πειραιώς. γιατί έχει τεράστιες υποθήκες και θα πάρει δεκάδες εκατομμύρια Αυτά είναι τα εγκλήματα. Εμείς καταγγείλαμε τότε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το έγκλημα αυτό, αλλά αυτός αγέρωχος στην άθλια αυτή κατάσταση, δεν απάντησε».

«Το ίδιο συνέβη και στο ΤΤ, που το έκανε σε μια νύχτα μη βιώσιμο και σε ένα βράδυ έχασε το ελληνικό δημόσιο 13 δισ. ευρώ από τις διαδικασίες διάσωσης της Eurobank» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Στις ευθύνες του Γιάννη Στουρνάρα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι «είναι συνυπεύθυνος στην διάλυση της ΑΤΕ», η οποία «θα μπορούσε να παραμείνει στο δημόσιο και να μην χαριστεί ως πανοπροίκι στην Τράπεζα Πειραιώς».

Επικαλέστηκε δε απάντηση του Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός, όπως είπε ο κ. Πετράκος, στο σχέδιο ανακεφαλαίωσης της ΑΤΕ με 4,9 δισ. ευρώ, αλλά «η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε τη διάσπαση της και το ξεπούλημα της, στηρίζοντας τους ιδιώτες τραπεζίτες».
«Κάναμε τότε ερώτηση. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή να απαντήσει. Δεν έχει λοιπόν παρελθόν ο κ. Στουρνάρας; Δεν εφάρμοσε πολιτικές διάλυσης της χώρας;» σημείωσε ο κ. Πετράκος και συμπλήρωσε: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταθέσει, στις 18 Ιουλίου του 2013, ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα -και ο Π. Λαφαζάνης και η Νάντια Βαλαβάνη-, για την έκθετη και υπόλογη απόφαση της τότε κυβέρνησης να διασπάσει την ΑΤΕ. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση».

«Μια λαϊκή ρήση λέει εκεί που μας χρωστάνε μας πήραν και το βόδι. Αυτό ισχύει για τους συναδέλφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο κ. Πετράκος.

«Η κυβέρνηση δεν θα παραδοθεί»

Ο κ.Λαφαζάνης μιλώντας στη Βουλή, , επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης, ότι δεν θα υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί, ούτε θα κάνει πίσω από τις προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της. Δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Αν θέλαμε να κάνουμε «κωλοτούμπα» θα είχαμε υπογράψει το e- mail Χαρδούβελη. Δεν το κάναμε, όμως, γιατί δεν συμφέρει τη χώρα, για αυτό παίρνουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα, γιατί πιστεύουμε ότι θα τα βγάλουμε πέρα και θα πάμε μπροστά να σώσουμε τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι οδήγησαν τη χώρα σε παραγωγική διάλυση.

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε την ανάγκη ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να ενισχύσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης,με στόχο να διαμορφώσει όρους μεταποίησης και ίσως δώσει την δυνατότητα για εξαγωγές, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που παρέδωσαν την επιχείρηση στους πιστωτές.

«Είχατε βάλει λουκέτο. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδύνευαν να μείνουν στο δρόμο. Γι' αυτό κάναμε την ΠΝΠ», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.

Σχετικές ειδήσεις