ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ σε Ορμπάν: Χαίρε δικτάτορα...

Γιούνκερ σε Ορμπάν: Χαίρε δικτάτορα...

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι από τους ανθρώπους που αν μη τι άλλο προσπαθούν να σπάσουν τον πάγο όταν συναντώνται με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες επιστρατεύοντας το χιούμορ. Κάτι τέτοιο προσπάθησε να κάνει και σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας (22/05), ωστόσο το σχόλιο με το οποίο υποδέχθηκε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ήταν το λιγότερο αμφιλεγόμενο.

«Χαίρε, δικτάτορα!», ξεστόμισε ο Γιούνκερ αντικρίζοντας τον Ορμπάν, που ναι μεν αιφνιδιάστηκε, αλλά διατήρησε την ψυχραιμία του. Το σχόλιο αυτό, βέβαια, δεν έγινε τυχαία. Ο Ορμπάν κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για αυταρχισμό Μετά την άνοδό του στην εξουσία, το 2010, προέβη σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης και την οικονομία, οι οποίες χαρακτηρίζονται μοιραίες για τις ελευθερίες από την αντιπολίτευση και επικρίνονται ευρέως στο εξωτερικό.

Τελευταία πρότεινε να ανοίξει και πάλι στη χώρα του η συζήτηση για την ποινή του θανάτου, η οποία καταργήθηκε το 1990 στην Ουγγαρία και απαγορεύεται στην ΕΕ, προκαλώντας σάλο στους κόλπους της Ένωσης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο μοναδικός μάρτυρας του περιστατικού ήταν ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σχετικές ειδήσεις