ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Στρατούλης: Υπάρχουν τα χρήματα για τις συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Δημήτρης Στρατούλης: Υπάρχουν τα χρήματα για τις συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Σπάει τα κοντέρ η ρύθμιση των 100 δόσεων. 130 εκατ. ευρώ μπαίνουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία κάθε μήνα.

Τι λέει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης για την κρατική χρηματοδότηση, τις επικουρικές συντάξεις και το email Χαρδούβελη

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Tα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης, οι συντάξεις μέχρι τέλους του έτους θα καταβληθούν κανονικά στους 2.6 εκατ. συνταξιούχους διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

"Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά, χωρίς έκτακτη χρηματοδότηση. Και μάλιστα όλα αυτά θα επιτευχθούν χωρίς μειώσεις επικουρικών συντάξεων όπως προέβλεπε το email Χαρδούβελη και επιπλέον ξεπερνώντας την υποχρηματοδότηση του 2015, καθώς φέτος τα χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς τα Ταμεία είναι μειωμένα κατά 1,2 δις ευρώ". (σ.σ. από 12 δις ευρώ το 2014 σε 10,8 δις), δηλώνει στο Newsbomb.gr ο Δημ. Στρατούλης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας η ρύθμιση των 100 δόσεων έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εκτιμάται πως στα Αφαλιστικά Ταμεία θα μπαίνουν περί τα 130 εκ. ευρώ κάθε μήνα, ποσό που εκτιμάται πως θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες μέχρι τέλος του χρόνου.

Ταυτόχρονα στο υπουργείο βρίσκονται σε εγρήγορση και σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν σε δυσχερή θέση, θα αντληθούν χρήματα από τους δύο υπολογαριασμούς του ΑΚΑΓΕ.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται με πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 31/12/2018 η δυνατότητα του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων κύριας σύνταξης, καθώς και η αντίστοιχη δυνατότητα του Λογαριασμού Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης αλλά και του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπόν τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη (συμμετείχαν οι διοικητές του ΕΤΕΑ και ΟΑΕΕ) αποφασίστηκε η χρηματοδότηση των ΕΤΕΑ και ΜΤΠΥ από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς με τα ποσά των 50 εκ. και 15 εκ. ευρώ αντιστοίχως. Να σημειωθεί ότι στον ΑΚΑΓΕ παραμένει το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ το οποίο είναι κατατεθειμένο στο Ειδικό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα Ταμεία έχει εισρεύσει ζεστό χρήμα της τάξης των 170 εκατ. ευρώ καθώς με βάση τα στοιχεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τα ταμεία, μέχρι τις 22 Μαΐου είχαν κατατεθεί και είχαν εγκριθεί 158.180 αιτήσεις, για τη ρύθμιση οφειλών ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα στοιχεία των Ταμείων, πριν από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή μεταξύ 27 και 30 Απριλίου, κατατέθηκαν πάνω από 50.000 αιτήσεις. Αύξηση της συμμετοχής αναμένεται και τις επόμενες ημέρες, αφού η παράταση που δόθηκε λήγει στις 2 Ιουνίου.

Το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 22 Μαΐου, έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 170.510 οφειλέτες, έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 3.809.999.022,39 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 123.908.408,59 ευρώ.

Αναλυτικά, από το σύνολο των 170.510 αποφάσεων ρύθμισης που εκδόθηκαν, ποσοστό 7,82% (11.524 οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 455.550.131€ και 1.805 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 15.294.168,02 €) αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης του Ν.4321/2015, ενώ το υπόλοιπο 92,18% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.

Σχετικές ειδήσεις